Benedikt XVI. slavil první adventní nešpory s římskou akademickou obcí

1.12.2012 

Benedikt XVI. slavil první adventní nešpory spolu akademickou obcí města Řím. Zaplněná bazilika sv. Petra byla také svědkem předání mariánské ikony Sedes Sapientiae studentské delegaci Brazílie, která bude hostit příští Světové dny mládeže v Rio de Janeiro. Svatý otec ve své homilii mimo jiné řekl:

Víra je branou, kterou Bůh otevírá v našem životě, aby nás vedl k setkání s Kristem, ve kterém se dnešek člověka setkává s dneškem Boha. Křesťanská víra není přilnutím k nějakému všeobecnému a nedefinovanému bohu, nýbrž k živému Bohu, který v Ježíši Kristu, Slovu učiněném tělem, vstoupil do našich dějin a zjevil se jako Vykupitel člověka. Věřit znamená odevzdat svůj život Tomu, který jediný jej může naplnit v čase a otevřít pro naději, která čas přesahuje. Chtěl bych v tomto Roce víry vyzvat celou římskou akademickou obec k přemýšlení o víře.

Vydejme se v modlitbě dnes večer na duchovní pouť k betlémské jeskyni, abychom mohli zakusit opravdovou radost Vánoc: radost z toho, že podle příkladu Panny Marie a svatého Josefa přijmeme do středu svého života ono Dítě, které nám dosvědčuje, že se oči Boha dívají na svět a na každého člověka (srov.
Zach 12,4). Oči Boha na nás hledí, protože je věrný své lásce! Jedině tato jistota může dovést lidstvo v této choulostivé a složité historické době k cíli, kterým je pokoj a blaho.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.