Giottovy fresky v bazilice sv. Františka byly restaurovány

6.12.2012 

V rodišti svatého Františka byly dnes odhaleny restaurované Giottovy fresky v tamější bazilice, která byla poničena zemětřesením v roce 1997. Unikátní fresky z let 1270-1280 se nacházejí v kapli sv. Mikuláše v pravém transeptu dolní baziliky a proto bylo jejich opětovné zpřístupnění veřejnosti načasováno na dnešní svátek sv. Mikuláše. Dva a půl roku trvající restaurační práce tak vrátily očím poutníků a turistů vůbec první dílo italského mistra vytvořené Giottem samotným. Kustod františkánského konventu O. Giuseppe Piemontese k tomu pro Vatikánský rozhlas řekl:

Kdosi v minulosti zpochybňoval Giottovo autorství, ale restaurační práce ho jasně potvrdily. Zdá se, že byl odhalen i Giottův podpis, což odborníci ještě zkoumají. V každém případě byl obnoven nedocenitelný umělecký skvost.

Kaple sv. Mikuláše byla v kritických podmínkách a musela být uzavřena pro veřejnost. Zemětřesení zde sice nezpůsobilo zhroucení omítky a zdiva jako v horní bazilice, ale částečné odstávání omítky. Barvy byly překryty černou vrstvou vlhkého prachu.

Když jsme přišli, našli jsme fresky v úděsném stavu. Nyní opět zazářily v původním bohatství a lesku i s dekoracemi z ryzího zlata. Jsou tedy mnohem krásnější než byly předtím.

Říká vedoucí restaurátorského týmu Sergio Fusetti o obnovených Giottových freskách v bazilice sv. Františka v Assisi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.