Redefinice manželství byla uzákoněna bez demokratické diskuse

13.12.2012 

Po prudké diskusi a tříměsíčních konzultacích včera vláda Davida Camerona přijala zákon, kterým jsou svazky jedinců téhož pohlaví postaveny na roveň manželství. Westminsterský arcibiskup Vincent Nichols a arcibiskup Southwarku Peter Smith v reakci na toto rozhodnutí označili celý legislativní proces za chaotický. Mons. Smith, který při biskupské konferenci Anglie a Wallesu řídí komisi pro křesťanskou a občanskou zodpovědnosti, pro mikrofony Vatikánského rozhlasu nejevil překvapení nad rozhodnutím londýnského kabinetu:

Neohromuje mne to. Již na začátku tohoto roku, když premiér ohlásil konzultaci o dotyčném zákoně, jsem požádal o schůzku s ministryní vnitra Theresou Mayovou. Ptal jsem se, jaké legislativní mezery by měl nový zákon zaplnit. Předchozí vláda totiž už v roce 2005 novelizovala právní normy pro soužití párů a přiznala stejná práva párům téhož pohlaví jako párům sezdaným regulérním sňatkem. Paní ministryně nevěděla, jak na mou otázku odpovědět.

Britská vláda zaručuje katolické i jiným církvím, že nebudou zákonem povinovány ke slavení manželských obřadů párů stejného pohlaví. Pokud však tento slib nedodrží, církev je připravena podat žalobu ke štrasburskému soudu.

V nedávné době jsem řekl ministryni kultury Marii Millerové, že nás vláda bezvýhradně ujišťovala o tom, že v žádném případě nebudou gayovské sňatky povoleny v kostele. Tři roky nato byl přitom přijat pozměňovací návrh, týkající se právě možnosti církevních obřadů. Už byl schválen ve Sněmovně lordů a přešel do Dolní sněmovny. Nevěřím tudíž žádným slibům této vlády. Zákony v této zemi schvaluje parlament a vlády si říkají, co chtějí. Ministryně kultury navrhla takzvané „čtyři bariéry“, které by měly chránit svobodu církve před povinností takovýchto manželských obřadů. Pokud nám bude zákonem nařízeno slavit tyto sňatky, považujeme to za porušení občanských práv, které budeme řešit u Evropského soudu pro lidská práva.

Cameronova vláda zcela ignorovala 600 000 podpisů, kterou pod petici proti právní redefinici manželství nasbírala iniciativa „Koalice pro manželství“ (Coalition for marriage), upozorňuje arcibiskup Smith.

To je další bod, který kritizujeme. Změna zákona neproběhla v demokratickém procesu. O plánech na tuto modifikaci nehovořily stranické programy, ani britská panovnice. Je to celé skutečně směšné. Předem nebylo nic uváženo a teď se vláda pokouší ignorovat hlavní téma celé diskuse.

V debatě totiž nejde o náboženskou svobodu, nýbrž o mnohem více, podotýká metropolita jihoanglického Southwarku.

Jde o význam manželství, který nemá právo měnit jakákoliv vláda. Manželství odjakživa existuje pouze mezi mužem a ženou. Mnohé průzkumy, včetně nekatolických, dokazují, že je nejlepší institucí pro výchovu dětí, pro které manželský pár muže a ženy vytváří stabilní prostředí,

uvedl anglický arcibiskup Peter Smith.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.