Papežská lateránská univerzity a její blízkovýchodní filiálky

3.1.2013 

Zatímco Papežská lateránská univerzita je všeobecně známa, méně se ví o jejích zhruba padesáti přidružených pracovištích – fakultách a vědeckých institutech po celém světě. Rektor univerzity mons. Enrico Dal Covolo v těchto dnech cestuje po blízkovýchodních dceřinných ústavech. Vatikánský rozhlas jej telefonicky zastihl v mezinárodním misijním semináři Redemptoris Mater, který stojí v Galileji na břehu Genezaretského jezera:

Od patnáctého prosince jsem byl v Libanonu, kde při univerzitě La Sagesse funguje fakulta církevního práva, spolupracující s naším lateránským Ústavem obojího práva (Institutum Utriusque Iuris). Odtud jsem přejel do Jordánska, kde jsem se blíže seznámil s nově zakládanou univerzitou, kterou bude řídit jeruzalémský latinský patriarchát. Doufejme, že v budoucnosti uzavřeme dohodu o akademické výměně. Poté jsem navštívil další dvě studijní střediska, spojená s naší teologickou fakultou – jedno na palestinském autonomním území a druhé v Izraeli.

Latinský patriarchát v Jeruzalémě totiž na palestinském území otevřel další dislokované pracoviště v Bejt Džala, kde žijí převážně křesťané:

Kromě akademické práce jsem zde vnímal opravdu velké úsilí o vybudování míru. Také samo studium se orientuje na přípravu schopných lidí, kteří by se živě a kladně zapojili do sociálního a politického prostředí a přinášeli pokoj, spravedlnost a skutečné hodnoty.

Pro rektora Lateránské univerzity vztahy se zahraničními ústavy posilují původní ideu univerzity.

V Evropě často připouštíme, že je univerzita ve vleku technologické nadřazenosti či jiných zájmů, zatímco by ze své povahy měla být kritickou silou, přinášející alternativní pohled, třeba i v rozporu s převládajícím systémem. Hovoříme–li o univerzitě jako o místě globálního vědění, neznamená to, že máme zakládat stále nové fakulty, nýbrž že se musíme otevřít filosoficko-teologické syntéze a základním otázkám, které si člověk klade. Dotaz po smyslu života a Boží existenci nesmí být z akademického prostředí vypovězen – naopak, musí se stávat sjednocujícím a pojícím bodem všech disciplín,

uzavírá rektor Papežské lateránské univerzity.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.