Benedikt XVI.: Ekumenismus je cesta vyžadující pokoru

17.1.2013 

Benedikt XVI. se dnes dopoledne setkal s ekumenickou delegací z Finska u příležitosti svátku sv. Jindřicha, který je patronem této severské země. Každoroční návštěva zapadá také do kontextu Týdne modliteb za jednotu křesťanů, který začíná tento pátek. Papež ve svém promluvě zdůraznil, že ekumenismus je cesta, kterou je třeba kráčet především pokorně. Jedině v tomto duchu lze totiž dosáhnout cíle, kterým je viditelná jednota.

Abychom činili pokroky na cestách ekumenického společenství je zapotřebí stále více jednoty v modlitbě, stále více úsilí o svatost a nasazení v teologickém bádání a vzájemné spolupráci ve službách spravedlivé a bratrské společnosti. Na této cestě duchovního ekumenismu opravdu kráčíme spolu s Bohem a bližním ve spravedlnosti a lásce, protože - jak stojí ve Společném Prohlášení k nauce o ospravedlnění - «Jsme přijati Bohem a dostává se nám Ducha svatého, který obnovuje naše srdce, uschopňuje nás a povzbuzuje ke konání dobrých skutků» (č. 15).

Benedikt XVI. dále vyjádřil naději, že návštěva v Římě utuží ekumenické vztahy mezi křesťany ve Finsku.

Děkujme Bohu za všechno, co se až dosud podařilo uskutečnit a modleme, aby Duch pravdy vedl Kristovy učedníky ve vaší zemi k ještě větší lásce a jednotě, když usilují o život ve světle evangelia a vnášejí toto světlo do velkých morálních otázek, s nimiž jsou konfrontovány dnešní společnosti.

Na společné cestě v pokoře a spravedlnosti, milosrdenství a přímosti, kterou nám ukázal Pán, kéž křesťané nejenom přebývají v pravdě, ale jsou vzorem radosti a naděje pro všechny, kdo hledají pevný opěrný bod v našem rychle se měnícím světě, řekl Benedikt XVI. na závěr dnešního setkání s osmičlennou ekumenickou delegací z Finska.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.