Ježíš se zjevuje jako mesiášský Ženich

20.1.2013 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

Dnešní liturgie předkládá evangelium o svatbě v Káni. Událost líčí svatý Jan, očitý svědek, a je zasazena do této neděle, která bezprostředně následuje po vánoční době, protože spolu s návštěvou mudrců z Východu a Ježíšovým křtem tvoří trilogii epifánie, tedy zjevení Krista. Svatba v Káni je totiž „počátkem znamení“ (Jan 2,11), tj. prvním zázrakem, který Ježíš učinil a kterým veřejně vyjevil svoji slávu a vzbudil víru svých učedníků. Přibližme si krátce, co se na této svatbě v Galilejské Káni stalo. Došlo víno a Maria, Ježíšova matka o tom uvědomila svého Syna. Ten jí odpoví, že ještě nenadešla jeho chvíle, ale potom se chápe Mariiny výzvy, dává naplnit vodou šest velkých džbánů a promění je na víno, výborné víno, které je lepší než to předchozí. Tímto „znamením“ se Ježíš zjevuje jako mesiášský Ženich, který přišel se svým lidem uzavřít novou a věčnou Smlouvu podle slov proroků: „Jako se raduje z nevěsty ženich, tak se tvůj Bůh zaraduje z tebe“ (Iz 62,5). Víno je symbolem této radosti lásky, ale je také narážkou na krev, kterou Ježíš prolije na konci, aby svoji svatební smlouvu s lidstvem zpečetil.

Církev je nevěstou Krista, který ji svou milostí činí svatou a krásnou. Nicméně, tato nevěsta, tvořená lidskými bytostmi neustále potřebuje očištění. A jedna z nejtěžších vin, která hyzdí tvář církve, odporuje její viditelné jednotě. Jsou to zejména historické rozkoly, které rozdělují křesťany a dosud nebyly překonány. Právě v těchto dnech od 18. do 25. ledna se koná každoroční Týden modliteb za jednotu křesťanů. Tento, věřícími a komunitami vítaný moment probouzí ve všech touhu a duchovní snahu po plném společenství. V tomto smyslu byla velice příznačná vigilie, které jsem se mohl účastnit asi před měsícem na tomto náměstí spolu s tisíci mladými lidmi z celé Evropy a s ekumenickou komunitou z Taizé. Byla to chvíle milosti, v níž jsme zakusili, jak krásné je vytvářet jednotu v Kristu. Povzbuzuji všechny ke společné modlitbě, abychom mohli uskutečnit „to, co od nás Hospodin žádá“ (srov. Mich 6,6-8), jak zní letošní téma tohoto Týdne, které bylo navrženo několika křesťanskými komunitami v Indii, jež vybízejí k rozhodnému nasazení za viditelnou jednotu všech křesťanů, abychom jako bratři v Kristu překonali jakoukoli diskriminaci. Příští pátek na závěr těchto dnů modlitby budu předsedat nešporám v bazilice svatého Pavla za hradbami za přítomnosti představitelů ostatních církví a církevních společenství.

Drazí přátelé, k modlitbě za jednotu křesťanů chtěl bych znovu ještě dodat i modlitbu za mír, aby v rozličných konfliktech, které bohužel probíhají, skončilo hanebné vraždění bezbranných civilistů, byla učiněna přítrž jakémukoli násilí a nalezena odvaha k dialogu a rozmluvě. V obou těchto úmyslech prosme o přímluvu Nejsvětější Panny Marie, Prostřednice milostí.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.