Arcibiskup Di Noia píše členům FSSPX

21.1.2013 

Vztahy Svatého stolce s Kněžským bratrstvem sv. Pia X. zůstávají „otevřené a plné naděje”. Těmito slovy začíná dopis, který tradicionalistickému bratrstvu v adventní době adresoval arcibiskup Joseph Augustine Di Noia. Jedná se o osobní iniciativu místopředsedy papežské komise Ecclesia Dei, která je pověřena vedením věroučného dialogu s tímto uskupením. List, dostupný ve francouzské a anglické verzi, tvoří dva odstavce, nazvané “Udržet jednotu církve” a “Místo Kněžského bratrstva v církvi”.

Arcibiskup Di Noia v jeho úvodu poznamenává, že nedávná prohlášení významných členů Bratrstva vzbudily „rozpaky vzhledem k reálné možnosti smíření”. Za těchto okolností, pokračuje místopředseda vatikánské komise, je zřejmá nutnost vnést do rozhovorů „nový prvek”. Jinak, zdůrazňuje arcibiskup, se dialog „v očích církve, široké veřejnosti a v podstatě také z našeho vlastního pohledu jeví jako pouhá zdvořilostní výměna bez naděje na plody”. Mons. Di Noia poukazuje na povinnost udržet jednotu církve a uznává, že „pravá jednota je darem Ducha”. Vyzývá poté ke ctnostem pokory, mírnosti, trpělivosti a lásky, díky kterým lze postoje druhých zkoumat v duchu otevřenosti a dobré víry.

Naším cílem totiž není lidské dílo, nýbrž smíření a uzdravení skrze Boží milost, zdůrazňuje arcibiskup Di Noia a dodává: Benedikt XVI. velmi touží po tom, aby napětí existující mezi církví a vaším Bratrstvem bylo překonáno.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.