Papežský nuncius jedním z posledních diplomatů v Damašku

21.1.2013 

Jedním z posledních diplomatů, zůstávajících v Damašku, je apoštolský nuncius Mons. Mario Zenari, který hovořil o situaci ve městě pro Vatikánský rozhlas:

Situace se stále zhoršuje a vyústila v každodenní katastrofu. Tady v Damašku není slyšet nic jiného, než přelety stíhaček, bombardování a exploze. V ostatních částech země je to podobné. Řešení konfliktu se den za dnem jeví jako stále spletitější. Je velmi těžké vidět konec tunelu,

říká arcibiskup Zenari a upozorňuje na stále tíživější humanitární situaci:

Zima je letos neobvykle tuhá – před týdnem silně nasněžilo. Lidé uiž nevědí, jak se zahřát. Začali proto kácet stromy i v chráněných oblastech na okraji pouště, kde je to zakázané. Myslím, že nedostatek potravin, léků a paliva je natolik vážný, že mezinárodní společenství musí začít neodkladně jednat. Je třeba vyzvat obě strany konfliktu k humanitárnímu příměří. Křesťané jako syrští občané nejsou ušetřeni. Mezi obětmi bych chtěl připomenout jednu řeholnici, která zemřela při bombardování univerzity v Aleppu. Byla již blízko svého kláštera, ale domů se už nevrátila,

telefonuje z Damašku tamní apoštolský nuncius. Právě ve zmiňovaném Aleppu žijí misionáři a misionářky italského řeholního institutu Vtěleného Slova. V závislosti na dodávkách proudu publikují nejnovější zprávy na svých webových stránkách. V kontaktu s nimi je také generální vikář institutu O. Gonzalo Ruiz:

Největší křesťanská čtvrť Aleppa hraničí právě s univerzitou a byla tudíž bombardována společně s ní před třemi dny. Mezi křesťany je velice mnoho obětí. Naši kněží jsou nablízku zraněným a udílejí svátosti. Bomby dopadají na nejlidnatější a nejživější části města – trhy a školy. Při bombardování univerzity byl zasažen kruhový objezd před budovou, kde v té chvíli projíždělo množství aut a autobusů, které přivážejí studenty. V samotném Aleppu je milion lidí bez přístřeší. Uprchlické tábory přijímají hlavně muslimy a křesťané se do nich neodvažují, aby se vyhnuli útokům fundamentalistů. Syrská rodina k základnímu holému přežití potřebuje asi dvě stě dolarů měsíčně. Naši misionáři v současné době pomáhají asi šedesáti rodinám, na více jim prostředky nestačí. Každá pomoc je tudíž vítána.

Bezbrannost křesťanů potvrdili pro Vatikánský rozhlas také čtyři katoličtí biskupové z oblasti severosyrského Hassaké. Oběťmi únosů jsou z osmdesát procent právě křesťané. Ve městě nejde proud, lidé od čtyř hodin odpoledne sedí doma ve tmě a na ulicích pokračuje rabování. Arcibiskup Jacques Behnan Hindo kritizoval hospodářské embargo, které postihuje především civilní obyvatelstvo. V Hassaké nefunguje dvě církevní a jedna státní nemocnice kvůli nedostatku personálu a zdravotnického materiálu. Předevčírem tak musela být odmítnuta i rodící žena, uvedl syrsko-katolický arcibiskup.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.