Benedikt XVI.: Víra v Boha z nás činí nositele hodnot, které nejsou v módě

23.1.2013 

Při dnešní generální audienci v zaplněné vatikánské aule Pavla VI. pokračoval Svatý otec v cyklu katechezí věnovaných víře. Při reflexi nad Krédem se papež pozastavil u Abraháma jakožto první směrodatné postavy věřícího v Písmu svatém.

Věřící Abrahám nás učí víře a jako cizinec na této zemi nám ukazuje pravou vlast. Víra z nás činí poutníky na této zemi, jsme součástí světa a dějin, ale kráčíme k nebeské vlasti. Víra v Boha z nás činí nositele hodnot, které často neodpovídají módě a dobovému mínění; žádá po nás, abychom přijali kritéria a osvojili si jednání, která nepatří k běžnému způsobu myšlení. Křesťan nesmí mít strach vydávat se proti proudu, aby žil víru, a odolávat pokušení uniformity. V mnoha našich společnostech se Bůh stal „nepřítomným“ a Jeho místo zaujaly četné modly, nejrůznější idoly, zvláště majetek a autonomní „já“. Také značné a pozitivní pokroky vědy a techniky zavedly člověka do iluze všemohoucnosti a soběstačnosti, a rostoucí egocentrismus vytvořil nemálo nerovností v osobních vztazích i sociálním jednání.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Benedikta XVI. je ZDE

Na závěr generální audience pak Svatý otec obrátil pozornost k aktuálnímu dění:

S obavami sleduji zprávy, které přicházejí z Indonésie, kde obrovské záplavy zničily hlavní město Jakartu, vedly k obětem na lidských životech, připravily tisíce lidí o domov a způsobily nezměrné škody. Chtěl bych vyjádřit svoji blízkost obyvatelstvu, které postihla tato přírodní kalamita, ujistit je svojí modlitbou a povzbudit k solidaritě, aby nikdo nezůstal bez potřebné pomoci.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.