Soustrastný telegram Benedikta XVI. k úmrtí kardinála Józefa Glempa

24.1.2013 

Včera v odpoledních hodinách zemřel kard. Józef Glemp, primas Polska v letech 1981-2009. Emeritní varšavský arcibiskup zemřel ve věku 83 let v jedné z nemocnic polského hlavního města, poté, co mu byl v březnu loňského roku odoperován národ na plicích.

Benedikt XVI. zaslal obsáhlý soustrastný telegram varšavskému metropolitovi kardinálu Kazimierzovi Nyczemu. Svatý otec vyjadřuje svůj zármutek a „připojuje se k církvi v Polsku v modlitbě poděkování za život a pastorační nasazení tohoto zasloužilého služebníka evangelia. Kardinál Józef Glemp – píše Benedikt XVI. – byl mužem spravedlivým v duchu svého patrona svatého Josefa a těch, kdo v biblické tradici uměli naslouchat hlasu Božího povolání určenému nejenom jim osobně, ale celému společenství, ke kterému byli posláni,“ jak to stálo na jeho biskupském mottu Caritati in iustitia – Spravedlností k lásce. „Tato spravedlnost oplývala pokornou oddaností Boží vůli, byla základem jeho hluboké lásky k Bohu a člověku a byla světlem, inspirací a silou v obtížné službě ve vedení církve v době výrazných sociálních a politických transformací Polska a Evropy. Láska k Bohu a církvi, péče o život a důstojnost každého člověka z něho učinily apoštola jednoty proti dělení, svornosti před konfliktem, společné tvorby šťastné budoucnosti na základě minulých, radostných i bolestných zkušeností církve a národa“ – píše Benedikt XVI. a připomíná, že také „poslední etapu svého života, kdy byl kardinál Glemp zkoušen utrpením, snášel v duchovní vyrovnanosti a zůstal svědkem důvěry v dobrotivost a lásku všemohoucího Boha. „Osobně jsem vždycky oceňoval – píše v závěru soustrastného telegramu Benedikt XVI. – jeho upřímnou dobrotu, jednoduchost, otevřenost a srdečnou oddanost církvi v Polsku a ve světě.“

Pohřeb zesnulého dlouholetého předsedy Polské biskupské konference (1981-2004) se bude konat 28. ledna ve varšavské katedrále. Po odchodu kardinála Glempa čítá kardinálský sbor 210 členů, ze kterých má 119 právo volit papeže.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.