Benedikt XVI. slavil eucharistii na Den zasvěceného života

2.2.2013 

Svátek Uvedení Páně do chrámu, lidově Hromnice má tradičně hluboký vztah k zasvěcenému čili řeholnímu životu a bl. Jan Pavel II. proto ustanovil tento liturgický svátek Světovým dnem zasvěceného života.

Zástupy řeholníků a řeholnic proto také dnes zaplnily baziliku sv. Petra, aby si v přítomnosti Kristova zástupce připomněli svoje zasvěcení. Benedikt XVI. ve své homilii vysvětlil událost, která je obsahem tohoto liturgického svátku, a její spojitost s tématem řeholního stavu. Právě řeholníkům a řeholnicím adresoval papež v rámci Roku víry tři pozvánky „k plnému vstupu do brány víry“. Mimo jiné řekl:

Nejprve vás zvu, abyste živili víru, která je s to osvěcovat vaše povolání. Vybízím vás proto, abyste si formou jakési vnitřní pouti připomněli onu „první lásku“, kterou Pán Ježíš Kristus roznítil ve vašich srdcích. Nikoli z nostalgie, ale kvůli opětovnému roznícení onoho plamene. Proto je třeba být s Ním v mlčenlivé adoraci; vzbuzovat vůli a radost ze sdílení života, rozhodnutí, poslušnosti víry, blahoslavenství chudých a radikality lásky. Neustále obnovujte toto setkání lásky a zanechávejte všeho, abyste byli s Ním a dávali se jako On do služeb Bohu a bratřím

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.