Arcibiskup Paglia: Rodina je vykořisťována i bita

5.2.2013 

Předseda Papežské rady pro rodinu, arcibiskup Vincenzo Paglia představil včera ve vatikánském tiskovém středisku některé pastorační iniciativy související s probíhajícím Rokem víry. Rodina existuje a je pevná, řekl na úvod tiskové konference, kde byla řeč také o chystaném setkání rodin s Benediktem XVI. ve dnech 26.-27. října v Římě. Předseda zmíněné papežské rady však adresoval výtky světu kultury a politiky:

Rodina je dnes vykořisťována podnikatelskými a pracovními nároky bez náležité kompenzace, což je pochybení lidské i ekonomické. 19. dubna uspořádá Papežská rada pro rodinu seminář nazvaný «Rodina, první podnikatelský subjekt», protože chceme vybídnout k reflexi nad rodinou také z ekonomického hlediska. Existuje celá řada ukazatelů, které mohou být v této souvislosti užitečné. Jedno však akceptovat nelze, totiž že je rodina vykořisťována, opomíjena a někdy bita.“

Velká část otázek novinářů se týkala pokusů o redefinici manželství nedávno schválené ve Francii a probíhající ve Velké Británii:

Pokud významný představitel vlády říká, že tento zákon nemá změnit jen nějakou pomlčku v zákoně, nýbrž zamýšlí změnit civilizaci, musíme si klást otázku, zda je možné měnit civilizaci zákonem, který neschválila většina obyvatel? Potom je zřejmé, že se za tím vším skrývá něco jiného. Musím říci, že je ke cti francouzským biskupům, že otevřeli diskusi a měli odvahu vznést konkrétní námitky. Setkal jsem se během října a listopadu se všemi francouzskými biskupy a všichni byli překvapeni, jak širokého souhlasu se jim dostalo, včetně vrchního rabína Bernheima, osobností ze světa kultury, včetně nevěřících, ale také od představitelů luteránů i od muslimské obce.

Církev však nevyráží do boje, zdůraznil mons. Paglia, církev je pro pravdu:

Problémem je vyhnout se Babylonu. Pokud si přestaneme rozumět, doplatíme na to všichni. Respekt vůči pravdě nevyžaduje zrušení rozdílů, ale nevyžaduje ani rovnostářství za každou cenu.

Manželství je právně zcela jasná dimenze. Není oprávněno jenom citově, citovou soběstačností, ale zahrnuje mnohem více, totiž přijetí mystéria, daru dětí a jejich práv, řekl včera mimo jiné arcibiskup Paglia, předseda Papežské rady pro rodinu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.