Benedikt XVI.: Existuje falešný pesimismus i falešný optimismus

9.2.2013 

Benedikt XVI. včera vykonal tradiční návštěvu v římském papežském semináři. Přibližně 190 seminaristů a jejich formátorů se tak těšilo výjimečné příležitosti setkání se svým biskupem, který je zároveň papežem. Svatý otec, jak se zde stalo zvykem, měl pro přítomné lectio divina. V pátek večer přednesl spatra bezmála půlhodinovou promluvu, v níž mimo jiné reflektoval nad začátkem prvního listu svatého Petra (1, 3-5). Mimo jiné řekl:

Slovo dědictví je velmi důležité ve Starém zákoně, kde je řečeno Abrahamovi, že jeho potomstvo zdědí zemi. Tento příslib stále platí: Budete mít zemi, zdědíte zemi. V Novém zákonu se toto slovo stává slovem, které je určeno nám: my jsme dědici nikoli určitého území, ale Boží země, Boží budoucnosti. Dědictví je věc budoucnosti, a tak nám toto slovo říká, že jako křesťané máme budoucnost: budoucnost je naše, budoucnost je Boží. Jako křesťané víme, že naše budoucnost je naše a že strom církve není mrtvý, nýbrž stále roste. Máme tedy důvod, abychom se nedávali strhnout proroky zániku - jak říkal papež Jan - těmi, kteří říkají: „Dobře, církev, je strom, který vyrostl z hořčičného zrnka, rostl dva tisíce let, a nyní má svůj čas za sebou, nyní je čas jeho skonu“. Nikoli. Církev se ustavičně obrozuje, znovu se rodí. Budoucnost je naše.
Existuje přirozeně také falešný optimismus a falešný pesimismus. Falešný pesimismus říká, že doba křesťanství se končí. Nikoli, znovu začíná! Falešný optimismus je ten, který nastoupil po Koncilu, kdy se zavíraly semináře a řeholní domy a říkalo se: to nic, všechno jde dobře. Nikoli. Ne všechno jde dobře. Nastává také velký úpadek, nebezpečí. Musíme se zdravým realismem uznat, že takto to nejde. Není dobré, dělají-li se pomýlené věci. Avšak, je třeba mít zároveň jistotu, že pokud církev tu a tam v důsledku hříchů lidí a jejich bezvěrectví skomírá, současně se znovu rodí. Budoucnost patří skutečně Bohu. To je velká jistota našeho života, velký, pravý optimismus, který známe. Církev
je stromem Božím, který žije navěky a nese v sobě věčnost a pravé dědictví: život věčný.

PLNÉ ZNĚNÍ lectio divina Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.