Množí se neověřené, neověřitelné a přímo falešné zprávy škodící lidem i institucím

23.2.2013 

Státní sekretariát Svatého stolce vydal dnes tiskové sdělení, které se týká správnosti informací v souvislosti s rostoucím mediálním šumem na adresu chystaného konkláve.
Svoboda kardinálského kolegia, kterému na základě práva přísluší vykonat volbu římského papeže, byla Svatým stolcem vždycky neohroženě hájena jakožto záruka volby zakládající se na zvážení jedině toho, co je dobré pro církev.

Během staletí museli kardinálové čelit rozmanitým formám nátlaku, vyvíjeného na jednotlivé voliče i na celé kolegium s cílem omezovat jeho rozhodnutí tím, že je vtěsnáváno do politické a světské logiky. V minulosti to byly takzvané mocnosti, tedy státy, které se snažily vnucovat volbě papeže svoje podmínky, dnes se do hry vkládá váha veřejného mínění, často na základě takových hodnocení, která neobsahují typicky duchovní aspekt chvíle, kterou církev prožívá.

Je politováníhodné, že s plynutím času zbývajícího do začátku konkláve, na kterém budou kardinálové voliči vázáni ve svědomí před Bohem vyjádřit v plné svobodě svoji volbu, množí se často neověřené, neověřitelné nebo rovnou falešné zprávy, které těžce poškozují lidi i instituce. Katolíci se v těchto chvílích více než kdy jindy soustředí na to, co je podstatné. Modlí se za papeže Benedikta, modlí se, aby Duch svatý osvítil kardinálské kolegium a modlí se za budoucího papeže v důvěře, že osudy Petrovy loďky jsou v rukách Božích.
- končí se tiskové sdělení státního sekretariátu Svatého stolce.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.