Na dobu sedisvakance je akreditováno 3641 novinářů ze 61 zemí

28.2.2013 

V tiskovém středisku Svatého stolce se dnes konal brífink, věnovaný posledním okamžikům pontifikátu Benedikta XVI. a následujícímu období uprázdněného papežského stolce. O. Federico Lombardi upozornil zástupce tisku na jedno z mnoha poselství, adresovaných Svatému otci.

Je to krásný dopis, který mu zaslali čínští biskupové, kněží, řeholníci, řeholnice a laici. S vděčností připomínají všechny okamžiky, při kterých se papež obrátil na čínskou církev s přátelskými slovy povzbuzení, zejména v obdobích přírodních katastrof. Věřící děkují za pozornost, kterou Svatý otec čínské církvi věnoval, a slibují, že mu budou nadále nablízku v modlitbě.

Dnes odpoledne, pokračoval vatikánský tiskový mluvčí, odeslali papežovi spolupracovníci z jeho twitterového účtu poslední krátké poselství, které znělo : Děkuji za vaši lásku a podporu. Ať máte radost z toho, že je ve vašem srdci Kristus.

Poté, jak upřesnila Papežská rada pro sdělovací prostředky, bude účet zastaven, ale nikoliv zrušen. Pokud to nový papež bude považovat za vhodné, může v komunikaci na sociální síti Twitter pokračovat. V období sedisvakance ale účet pontifex fungovat nebude, jeho služba skončila dnes odpoledne.

V osm hodin večer dnes nastává období uprázděného papežského stolce.

Ve Vatikánu se nestane nic mimořádného, pouze se předpokládá zapečetění papežského apartmá a výtahu, který do apartmá vede. Nic jiného se dít nebude.

Otec Lombardi uvedl také konkrétní počty dosud akreditovaných novinářů, kteří budou sledovat nastávající období sedisvakance. Události bude sledovat více než 3 a půl tisíce ( 3641) mediálních pracovníků ze 61 zemí. Zpravodajství budou pokrývat ve 24 jazycích. V závěru brífinku se ředitel Tiskového střediska Svatého stolce vyjádřil k hlubokému originálnímu gestu Benedikta XVI., kterým při dnešní audienci pro kardinálské kolegium vyjádřil svou podřízenost budoucímu papeži.

Nebylo to povinné gesto, avšak velmi krásné. Nadále vysvětluje, v jakém postoji zamýšlí Benedikt XVI. prožívat svůj neobvyklý stav emeritního papeže. Nemá v sebemenším úmyslu zasahovat do rozhodování svého nástupce a, jako každý člen církve, jasně prohlásil, že uznává autoritu nejvyššího církevního pastýře v tom člověku, který bude zvolen. Benedikt XVI. to sdělil specificky kardinálskému kolegiu a realisticky naznačuje, že jeho následovníkem bude pravděpodobně jeden z kardinálů. Výraz nepodmíněné úcty a poslušnosti budoucímu papeži byl zcela neočekávaný, nepředpokládaný a výjimečně dosvědčuje postoj Benedikta XVI.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.