Šedesát šest kardinálů se již dostavilo do Říma, přijíždějí další

2.3.2013 

V tiskovém středisku Svatého stolce se včera i dnes konaly tiskové konference, které až do začátku konkláve budou probíhat s každodenní pravidelností. O. Federico Lombardi mediální pracovníky informoval o telefonátu s osobním sekretářem emeritního papeže. Podle biskupa Gänsweina prožívá Benedikt XVI. dny v Castelgandolfu v modlitbě, četbě korespondence a odpočinku. Každý den ve čtyři hodiny odpoledne se modlí růženec při procházce v zahradách papežské rezidence. Přivezl si nahrávky vážné hudby a knihy, mimo jiné „Teologickou estetiku“ švýcarského teologa Hanse Urs von Balthasara. Sekretář Svatého otce doufá, že se Benedikt XIV. také brzy vrátí ke hře na klavír, které se věnoval v uplynulých večerech a která svědčí o jeho naprosté vyrovnanosti.

Ve Vatikánu proběhlo zapečetění papežského apartmá v Apoštolském paláci a včera byl pečetěmi uzavřen rovněž papežský byt v bývalém sídle papežů – Lateránském paláci. Generální kongregace kardinálů v pondělí rozhodne, kdy mají začít přípravné práce na konkláve v Sixtinské kapli, která je dosud přístupná návštěvníkům Vatikánských muzeí.

V Římě má trvalý pobyt 75 kardinálů. Podle informací kardinálského kolegia dosud nahlásilo svou adresu ve městě dalších 66 příchozích kardinálů. Ostatní kardinálové přijíždějí v těchto hodinách. Někteří kardinálové sdělili, že se v závislosti na svých povinnostech dostaví teprve v pondělí dopoledne nebo v úterý. Máme také informace o kardinálech, kteří se konkláve nezúčastní– dva z nich jsou volitelé, skotský kard. O´Brien a kard. Darmaatmadja, emeritní arcibiskup indonéské Jakarty. Také mnozí kardinálové nevolitelé sdělili, že nepřijedou ze zdravotních důvodů.

O. Lombardi zdůraznil, že církev prožívá toto období v modlitbě. V kapli Nejsvětější svátosti Svatopetrské baziliky se střídají tři mexické kontemplativní řeholnice ve stálé adoraci. Před večerní mší sv. se věřící ve Vatikánské bazilice modlí za kardinálský sbor a přípravu na volbu Svatého otce. Tiskový mluvčí upozornil na liturgickou změnu, související s obdobím sedisvakance:

V eucharistické modlitbě je zmínka o Svatém otci a místním biskupovi. V období sedisvakance se papež nezmiňuje, v Římě se nezmiňuje ani biskup, protože papež je římským biskupem,

uvedl při dnešním brífinku ředitel Tiskového střediska Svatého stolce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.