Profil nového papeže

13.3.2013 

Odříkavý a prostý život – pod tímto titulem zveřejnil sloupek o právě jmenovaném papeži jeden z hlavních argentinských deníků La Naciòn.

Kardinál Bergoglio bydlel sám v jednoduchém bytě, v druhém patře budovy arcidiecézní kurie v Buenos Aires, která stojí vedle katedrály. Z oken svého bytu mohl – se zřejmým znepokojením – v prosinci 2001 sledovat vypuknutí hospodářské krize na Plaza de Majo, které vyvrcholilo demisí prezidenta Fernanda De La Rua. A mohl vidět také násilné represe, které ho přiměly k tomu, aby rozhodně protestoval u špiček bezpečnostních složek.

Bergoglio nerad ohromuje publikum svými vystoupeními a prchá před jakoukoliv publicitou v médiích. Má však ve zvyku o každých vánocích natočit televizní vánoční poselství a poskytovat novinářům texty svých homilií a zpráv, napsaných u příležitosti hlavních církevních svátků. Drží se nízko a díky tomu se může volně pohybovat mezi lidmi a používat k tomu veřejné dopravní prostředky. Často v katedrále zpovídá jako běžný kněz.

Po tragickém neštěstí v diskotéce Cromagnon ( v roce 1994 zde při požáru zemřelo 194 lidí, 700 jich bylo zraněno, pozn. red.), neúnavně procházel městskými nemocnicemi, aby byl nablízku zraněným a rodinám obětí.

Proslavil se tím, že se jeho život vždy a důsledně vyznačoval prostotou.

Poté, co převzal vedení arcidiecéze, bylo jeho prvním činem založení biskupského vikariátu pro výchovu – úřadu, který spravuje polovinu městských škol a žáků.

Ve svých homiliích kardinál Bergoglio opakovaně vyzdvihoval smysl pro vlast, který požadoval zvláště po institucích. Ačkoliv je vzděláním chemický inženýr, je vášnivým čtenářem argentinských klasiků i současných autorů. Přikládal velký význam událostem ekumenické a mezináboženské povahy a vždy se jich účastnil,

píše dnešní vydání La Naciòn.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.