Svatý otec zahájil den modlitbou v bazilice Santa Maria Maggiore

14.3.2013 

Svatý otec František se dnes v 8 hodin ráno odebral do baziliky Santa Maria Maggiore, aby se pomodlil k Panně Marii. Tento úmysl oznámil včera večer ve svém prvním pozdravu věřícím vzápětí po volbě. Papeže doprovázel prefekt Papežského domu, mons. Georg Gänswein, a jeho zástupce, víceprefekt O. Leonardo Sapienza. V bazilice jej přijal arcikněz kard. Santos Abril y Castelló, římský vikář a celá kapitula.

Šel do kaple, která uchovává mariánskou ikonu Salus Populi Romani, položil na oltář malou kytici a pak se asi deset minut v tichosti modlil. Pozdravil všechny přítomné – členy kapituly a zpovědníky, přešel před hlavním oltářem, kde se uchovává relikvie jesliček a zastavil se v boční kapli, zvané Sixtinská. U jejího oltáře sloužil o vánoční noci svou první mši sv. Ignác z Loyoly. Zakladatel Tovaryšstva měl ve velké úctě relikvii jesliček a čekal několik měsíců po svém vysvěcení na vánoční primici. Pro jezuity je to tedy velmi významné místo. Papež František se pak zastavil před hrobem sv. Pia V., který je rovněž v Sixtinské kapli baziliky. Svatý otec nejel v průvodu aut, ale jedním z vozů Vatikánské stráže. Cestou se v centru města zastavil, aby zaplatil účet v kněžském domě, kde bydlel před začátkem konkláve. Vzal si zavazadla, pozdravil personál a pak se vrátil do Domu sv. Marty.

informoval Tiskový ředitel Svatého stolce. O. Federico Lombardi se ještě vrátil k některým okamžikům včerejšího večera:

V Sixtinské kapli, když kardinálové vzdávají hold a poslušnost novému papeži, si Svatý otec nesedl na vyvýšené sedadlo, které je k tomu normálně vyhrazeno. Stál před oltářem ve své jednoduché klerice bez pláštíku, ponechal si kříž, který nosil jako biskup. V lodžii Svatopetrské baziliky pak vedle sebe chtěl mít římského vikáře, což je novinka, která dokazuje pastorační starostlivost o velké římské církevní společenství. Každého samozřejmě ohromila žádost o požehnání. Další malý detail: po návratu z balkonu nenastoupil do přistavené limuzíny s papežskou poznávací značkou SCV 1, ale do autobusu, kterým přijel s ostatními kardinály. Na závěr slavnostní večeře kardinálům volitelům poděkoval pouze několika slovy : Kéž vám Bůh odpustí, co jste udělali.

Ještě včera večer Svatý otec František telefonoval emeritnímu papeži Benediktu XVI. do Castel Gandolfo, potvrdil pak vatikánský tiskový mluvčí a upozornil na bohatou agendu příštích dní.

Zítra dopoledne přijme papež celé kardinálské kolegium k soukromému rodinnému setkání. Na sobotní dopoledne je plánováno setkání s mediálními pracovníky v Aule Pavla VI., vstup je na akreditaci. V neděli půjde Svatý otec do pracovny papežského apartmá, aby z jejích oken promluvil před polední modlitbou Anděl Páně. V úterý v 9,30 jsou všichni zváni na inauguraci pontifikátu na Svatopetrské náměstí. Nebudou na ní zvláštní vstupenky. Ve středu se nekoná generální audience, ale papež přijme delegace bratrských křesťanských církví a možná i další delegace, které přijely na inaugurační mši.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.