Setkání papeže Františka s Benediktem XVI.

23.3.2013 

Setkání dvou papežů v Castel Gandolfu píše dějiny – takovými titulky věnčí sdělovací prostředky dnešní návštěvu papeže Františka u Benedikta XVI. Obdobná „historická hodina“ uhodila v roce 1294, avšak byla o poznání méně potěšitelná. Nově zvolený Bonifác VIII. v obavě o stabilitu svého pontifikátu tehdy nechává uvrhnout do vězení abdikujícího Celestýna V.

Papež František dnes dopoledne ještě před odletem do Castel Gandolfo přijal na soukromé audienci nedávno zvoleného koptského katolického patriarchu Ibrahima Isaaca Sidraka. Před polednem pak odletěl do letní papežské rezidence na břehu Albánského jezera.

Vrtulník přistál kolem čtvrt na jednu a vůz s emeritním papežem se přiblížil k přistávací ploše. Jakmile papež František vystoupil, Benedikt XVI. k němu přistoupil a objali se spolu. Pak nastoupili do auta – Svatý otec František si sedl napravo, tedy na místo klasicky vyhrazené papeži, Benedikt XVI. nalevo. Ve voze byl ještě mons. Gänswein, prefekt Papežského domu. Po příjezdu do Apoštolského paláce se ihned odebrali do kaple k modlitbě. Emeritní papež chtěl papeži Františkovi nabídnout čestné místo, ale ten řekl – „Jsme bratři“. Trval na tom, aby poklekli ve stejné lavici.

Po krátké modlitbě se odebrali do knihovny k soukromému setkání, které trvalo asi 45 minut. Papež František přinesl Benediktovi XVI. mariánskou ikonu „pokorné Madony“. Při předávání vysvětlil, že je darem za mnohé příklady pokory, které Benedikt XVI. poskytl během svého pontifikátu. Setkání proběhlo ve velmi bratrském duchu, papežové spolu hovořili italsky. Následoval oběd společně s oběma sekretáři Benedikta XVI. – mons. Gänsweinem a mons. Xuerebem. Jedinou zcela soukromou částí setkání byl rozhovor v knihovně,

uvedl tiskový mluvčí Svatého stolce, O. Federico Lombardi. V odpoledních hodinách papež František odletěl zpět do Vatikánu.

Joseph Ratzinger a Jorge Maria Bergoglio se znají velmi dobře už řadu let; každý z nich také četl spisy druhého. Za posledních osm roků se potkali při různých příležitostech, jak ve Vatikánu, tak v Latinské Americe (Brazílie, Aparecida). Od nástupu na Petrův stolec papež František vícekrát vyjádřil svému předchůdci úctu a dík a ocenil jeho pontifikát – počínaje prvním pozdravem z lodžie Vatikánské baziliky a konče včerejší zmínkou o „diktatuře relativismu“. Papež František již dvakrát telefonicky hovořil s Benediktem XVI. – ihned po zvolení (13.3.) a v den zahájení petrovského úřadu (19.3.), kdy mu gratuloval ke jmeninám.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.