Kardinál Ouellet: Papež František pracuje na reformě římské kurie

23.3.2013 

Papež František už podnikl první kroky směrem k reformě římské kurie. Svatý otec je zcela nezávislý, protože neměl žádné propojení s Vatikánem – domnívá se kardinál Ouellet, prefekt Kongregace pro biskupy:

Víme, že kurie potřebuje reformu, aby obnovila svoji věrohodnost. Aféra Vatileaks způsobila církvi těžké škody. Unikly špatné, velmi pochybné informace a komentáře různého druhu, které je někdy nemožné vyvrátit. Myslím, že papež s tím něco udělá
– řekl kardinál Ouellet v rozhovoru pro jeden kanadský týdeník.

Kanadský kardinál dále prozradil, že papež František se už tímto tématem zabýval minulý pátek 15. března hned po svém setkání s kardinály. „I já jsem tím byl zaskočen. Nechci zacházet do podrobností, ale udělal velmi rozhodná gesta“ – dodává kardinál Ouellet, jenž se označuje za přítele kardinála Bergoglia, se kterým se seznámil roku 2007 na setkání episkopátů latinské Ameriky v Aparecidě. „Později mne na znamení přátelství navštívil v Kanadě, kde jsem byl biskupem Qubecu, třebaže zahraniční cesty nepodniká často. Mohu říci, že sdílím jeho vizi“ – řekl kardinál Ouellet.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.