Účastníci papežských mší v domě sv. Marty o svých setkáních se Svatým otcem

23.3.2013 

Papež František dosud bydlí v Domě sv. Marty, kde také v místní nevelké kapli denně v sedm hodin ráno slouží mši sv. Ve čtvrtek ji slavil společně se zaměstnanci tohoto vatikánského penzionu, který je svěřen do péče Společnosti dcer křesťanské lásky sv. Vincence de Paul. Kromě šesti řeholnic bylo přítomno asi třicet laických pracovníků. Sestry vincentky v téže budově – Domě sv. Marty – již více než devadesát let provozují dětské zdravotní středisko. Díky Vatikánské lékárně a práci četných dobrovolníků každoročně poskytují pravidelnou zdravotní péči a materiální podporu zhruba osmi stovkám dětských pacientů, převážně z rodin emigrantů bez ohledu na jejich vyznání. Benedikt XVI. dětskou ambulanci navštívil na začátku svého pontifikátu (30.12.2005). Nyní se řeholnice těší také na nového papeže, potvrdila sestra Antonietta Collacchiová:

Čekáme na něj se stejnou radostí, s jakou jsme přijaly Benedikta XVI. Mohla jsem se s papežem v těchto dnech setkat a krátce jsem mu popsala naši práci. Byl překvapen, protože o takové struktuře na vatikánském území nic nevěděl, a řekl: Přijdu za vámi. Myslím, že bude šťasten, protože když mluví o chudých, bere to člověka za srdce. Pocítila jsem to hned, jak byl zvolen. Papež miluje chudé stejně jako já, řekla jsem si. Stala jsem se řeholnicí z lásky k chudým – naše kongregace byla založena kvůli této službě. To je naše charisma, které je stále živé a aktuální,

říká italská řeholnice. Na páteční ranní eucharistii pozval Svatý otec zaměstnance vatikánských zahradnických a úklidových služeb. Jak uvedl tiskový mluvčí O. Lombardi, papež využívá příležitost k setkání s lidmi, s kterými se napříště bude jen obtížně potkávat.

„A právě my jsme spíše ti neviditelní“ – řekl našemu rozhlasu Luciano Cecchetti, který řídí asi třicetičlenný pracovní kolektiv vatikánských zahradníků a uklízečů. Denně se starají o čistotu Svatopetrského náměstí a údržbu papežských zahrad.

To, že Svatý otec pro nás slaví mši, se nám skutečně nestává denně. Když jsem se podíval kolem sebe, všem se leskly oči. Bohoslužba byla velmi jednoduchá, v přímém kontatku s člověkem, který byl před pár dny zvolen papežem. Velmi jsme mu děkovali – zvláště na závěr, když nás jednoho po druhém zdravil a s každým osobně promluvil. Jedno ale řekl všem společně: Modlete se za mne. Mnozí zaměstnanci ho požádali, aby spolu s nimi navštívil zahrady. Přisvědčil, přikývl, neřekl ne...,

svěřil se pan Cecchetti. Svatý otec také včera ráno spatra pronesl kázání. Jak informoval tiskový mluvčí, zastavil se u věty evangelia „Židé brali kameny, aby Ježíše kamenovali“ (Jan 10,31). Máme-li uzavřené srdce, máme-li srdce z kamene, pronesl papež František, kameny nám samy vklouznou do ruky a my jsme ochotni je házet. Je proto nutné otevřít srdce lásce, zakončil Svatý otec.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.