Vedoucí španělské redakce RV o svém novicmistrovi, papeži Františkovi

23.3.2013 

Španělskou redakci naší rozhlasové stanice vede O. Guillermo Ortiz, jezuita z Argentiny. Svého spolubratra O. Bergoglia zná dobrá tři desetiletí – nikdy by však nečekal, že se stane papežem.

Věděl jsem sice, že měl v konkláve určitý význam – kvůli svým zkušenostem, své přítomnosti i minulosti, avšak nikdy bych jeho zvolení nečekal. Úplně jsem oněměl. Měl jsem komentovat živý přenos Vatikánského rozhlasu, ale nenacházel jsem slova.

O. Bergoglio byl novicmistrem našeho argentinského kolegy. Byl to náročný učitel, poznamenává O. Ortiz. Hodně po nás požadoval, avšak zároveň nikdy nikoho nenechal v úzkých, dodává.

Byl profesorem teologie a zároveň farářem jedné nové farnosti v dělnické čtvrti. Hodně jsme se naučili tím, že nás vysílal do ulic. Každou sobotu a neděli jsme chodili navštěvovat nemocné, učit děti katechismus. Byli jsme mezi lidmi – dělníky, trpícími. To byla mimořádná zkušenost.

Základem pro jakoukoliv činnost nového papeže je modlitba, je přesvědčen argentinský jezuita. Denně vstával k modlitbě ve čtyři hodiny ráno. V těchto hovorech s Bohem zrála jeho mluva i skutky. V Argentině, pokračuje O. Ortiz, všichni znají kázání O. Bergoglia o obětech obchodu s lidskými orgány a prostituce.

Vždy odsuzoval korupci a hájil lidská práva. Neznělo to však tak, jako by hovořil z univerzitní katedry, ale téměř jako by mluvil s člověkem přímo. Když vypráví o drogové závislosti, je možné si všimnout, že mluví o konkrétním člověku, kterému předtím skutečně naslouchal.

Arcibiskup Buenos Aires si nepřál, aby ho lidé oslovovali „pane biskupe“, nebo dokonce „Vaše Eminence“, zdůrazňuje šéfredaktor španělské redakce. Chtěl být stále „Otec Jorge“. Do šesti večer pracoval jako diecézní biskup, ale také potom jeho duchovní péče neustávala. Lidé jej často potkávali na ulicích, jak jde na návštěvu za nemocnými nebo kněžími. To vše se odráží v jeho pojetí církve.

Má celistvý pohled na věc. Učí se z toho, co vidí, což mu pak dovoluje hledat to nejlepší řešení. Ohromuje mne jeho schopnost širokých a dlouhodobých vizí – má proto, věřím, velké vůdčí schopnosti,

Uzavírá vedoucí španělského vysílání Vatikánského rozhlasu, O. Guillermo Ortiz SJ.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.