Papež František k mladistvým vězňům: Přináším vám Ježíšovo pohlazení

29.3.2013 

Včerejší mši svatou na památku Večeře Páně Svatý otec slavil v římské vězení Casal del Marmo. Tiskový mluvčí Svatého stolce O. Federico Lombardi o obřadu, zahajujícím Velikonoční triduum, hovořil pro naši rozhlasovou stanici:

Samozřejmě nejsilnějším okamžikem byl ústřední obřad umývání nohou. Papež poklekl před dvanácti mladými lidmi celkem šestkrát na zem, aby jim umyl, usušil a políbil nohy. Přitom na každého opravdu láskyplně pohlédl. Když pomyslíme na věk Svatého otce, bylo to i fyzicky náročné – klečel totiž na obou kolenou. Mezi dvanácti mladými byli také dvě dívky a nejméně dva muslimové. Následovaly i jiné krásné okamžiky – například při pozdravení pokoje, kdy papež znovu dvanáct mladých objal a políbil. Včerejší den byl také připomínkou ustavení eucharistie – Svatý otec osobně podal svaté přijímání všem, kdo přišli. Když papež řekl: Přináším vám Kristovo pohlazení, interpretoval tím gesto Ježíšovy lásky. Svatý otec znovu objal všechny mladé při závěrečném setkání v tělocvičně nápravného zařízení.

Řekl vatikánský tiskový mluvčí.
Papež František ještě v samém závěru večera dodal několik bezprostředních slov poděkování a odpověděl na otázku jednoho z mladých. Ptal se ho jménem celé vězeňské komunity, proč za nimi vlastně přijel.

Byl to cit, který vycházel ze srdce, tam jsem to pocítil. Říkal jsem si: Je tu někdo, kdo by mi snad mohl pomoci, abych byl pokornější, abych sloužil tak, jak to biskup má dělat? Pak jsem se zeptal svých spolupracovníků: Kdo by tak měl radost z návštěvy? Řekli mi: Možná mladí v Casal del Marmo. Když jsem se to dozvěděl, přijel jsem za vámi. Ale jinak všechno vzešlo jenom ze srdce. To, co cítí srdce, se nedá vysvětlil, přichází to samo. Teď se s vámi rozloučím. Mnohokrát vám děkuji. Modlete se za mne a nedejte se okrást o naději. Rozumíte? Jděte stále kupředu s nadějí. Děkuji!

Loučil se papež František s mladistvými chovanci římského nápravného zařízení Casal del Marmo.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.