Bez milosti nemůžeme nic

1.4.2013 

Papež František před Regina caeli, nám. sv. Petra

Dobrý den, drazí bratři a sestry a požehnané Velikonoce!

Požehnané Velikonoce vám všem! Děkuji vám za vaši dnešní rovněž hojnou účast, kdy jste se přišli rozdělit o velikonoční radost, jež je ústředním tajemstvím naší víry. Kéž moc Kristova vzkříšení dostihne každého člověka, zvláště trpícího, i všechny situace, ve kterých je nejvíce třeba důvěry a naděje.

Kristus přemohl zlo plně a definitivně, ale je na nás, na lidech každé doby, abychom přijali toto vítězství do svého života a konkrétních dějinných a sociálních skutečností. Proto mi připadá důležité zdůraznit prosbu, kterou předkládáme Bohu v dnešní liturgii: „ Bože, ty ve své církvi dáváš z křestního pramene život stále novým generacím; prosíme tě za všechny křesťany: dej ať svému křtu zůstanou věrni a žijí podle víry, kterou přijali“ (Vstupní modlitba z pondělí Velikonočního oktávu).

Opravdu, křest, který z nás činí Boží děti a eucharistie, jež nás sjednocuje s Kristem, se musejí stát životem, tedy přejít do postojů, jednání, gest a rozhodnutí. Milost obsažená ve velikonočních svátostech je enormním potenciálem obnovy osobní existence pro rodinný život a pro sociální vztahy. Všechno však prochází lidským srdcem. Pokud se nechám dostihnout milostí vzkříšeného Krista, pokud jí dovolím, aby mne změnila v tom, co ve mně není dobré a může škodit mně i druhým, dovolím, aby se Kristovo vítězství potvrdilo v mém životě a rozšířilo tak svoje blahodárné působení. Taková je moc milosti! Bez milosti nemůžeme nic. Bez milosti nemůžeme nic! A s touto milostí křtu a eucharistického přijímání se mohu stát nástrojem Božího milosrdenství, onoho krásného Božího milosrdenství.

Vyjádřit v životě svátost, kterou jsme přijali - to je, drazí bratři a sestry, náš každodenní závazek, ale řekl bych, že také naše každodenní radost! Radost z pocitu, že jsme nástrojem Kristovy milosti, jako ratolesti kmenu vinné révy, kterým je On sám, oživováni mízou Jeho Ducha!

Modleme se společně ve jménu zabitého a vzkříšeného Pána a na přímluvu Nejsvětější Panny Marie prosme, aby Velikonoční tajemství působilo v našem nitru a v této naší době a aby nenávist přenechala místo lásce, lež pravdě, pomsta odpuštění a smutek radosti.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.