Kalendář římského biskupa na velikonoční dobu

4.4.2013 

Včera byl zveřejněn náročný pastorační program papeže Františka během velikonoční doby. Každou neděli bude Svatý otec pro veřejnost sloužit eucharistickou liturgii.
Nejprve se jako římský biskup ujme své katedrály, tedy lateránské baziliky, kde bude 2. neděli velikonoční (7.dubna v 17:30) na svátek Božího milosrdenství sloužit mši svatou.
Týden na to o 3. neděli velikonoční se papež slavením eucharistie ujme baziliky sv. Pavla za hradbami (14. dubna v 17:30).
Na 4. neděli velikonoční (21. dubna v 9:30) bude Svatý otec při liturgii ve vatikánské bazilice udělovat kněžské svěcení. Nemalou novinkou papežského programu těchto dní je pak udílení svátosti biřmování, kterého římský biskup zhostí 5. neděli velikonoční (28. dubna v 10:00) při mši svaté, kterou bude sloužit na náměstí sv. Petra.

První sobotu mariánského měsíce května (4. května v 18:00) papež František povede modlitbu růžence v bazilice Santa Maria Maggiore. Den poté, na 6. neděli velikonoční (5.května v 10:00) bude Svatý otec na náměstí sv. Petra slavit eucharistii pro členy zbožných bratrstev.

První kanonizaci bude papež František slavit týden poté, 7. neděli velikonoční na Svatopetrském náměstí (12.května v 9:30) a svatořečí více než 800 mučedníků z Otranta z dob osmanských nájezdů na apeninský poloostrov.
Letošní letnice proběhnou ve znamení církevních hnutí. Nejprve to bude sobotní vigilie (18. května v 18:00) se členy různých církevních hnutí za účasti Petrova nástupce na Svatopetrském náměstí a den poté pro ně bude papež František tamtéž slavit eucharistii ze slavnosti Seslání Ducha svatého.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.