Propuštěni čtyři italští novináři unesení v Sýrii

15.4.2013 

Čtyři italští novináři, kteří byli 5. dubna uneseni na severu Sýrie, jsou opět na svobodě. O víkendu se vrátili do Říma. Korespondent italské státní televize Amedeo Ricucci informoval, že padli do rukou ozbrojené islamistické skupiny, která není součástí Svobodné syrské armády. Mezi zajatci byla také jedna žena – reportérka na volné noze, jejíž příspěvky se objevují například v listě italských biskupů Avvenire. Novinářka syrského původu Susan Dabbous popsala únos naší rozhlasové stanici:

Bylo to devět dní, které jsme prožili v silných emocionálních výkyvech. První okamžiky byly velmi těžké, vypadalo to ale, že nás ihned propustí. Poté mne jako jedinou ženu oddělili od mých kolegů, což byl nejhorší moment. Uvědomila jsem si, že naše osudy se rozcházejí – oni byli tři muži, Italové, já žena syrsko-italského původu. To budilo silné podezření, únosci si mysleli, že jsem špionka. Po fyzické stránce se mnou ale zacházeli dobře – měli železnou disciplínu, nikdy se mne nedotkli. Odvedli mne k jediné ženě ve vesnici, byla to manželka jednoho z nich. Tam jsem strávila dny zajetí. Z psychologického hlediska byly skutečně tvrdé kvůli nepřekonatelným kulturním rozdílům. Z mnoha důvodů jsem pro ně byla neakceptovatelná.

Vyhrožovali, že mi uřežou ruce, pokud o nich budu psát, uvedla pro list Telegraph syrsko-italská novinářka. Ihned po osvobození radila svým kolegům, aby do Sýrie v žádném případě nejezdili. Nyní však uznává, že poctivá práce v terénu je nenahraditelná:

Jistě, když totiž nad nějakým konfliktem zhasnou reflektory, dějí se ty nejhorší věci. Na druhé straně se však vzhledem k uplynulým dvěma rokům můžeme ptát, co horšího by se ještě v Sýrii mohlo stát? Tato občanská válka ale může trvat ještě hodně dlouho. Možná už to ani není občanská válka, protože proti Assadovi přijelo bojovat množství cizinců. Je to válka otevřená na mnoha frontách, kterou nelze jednoduše vysvětlit. Mohu jen popsat nakládání s námi novináři za poslední dva roky – na počátku nás přijímali velmi ochotně, nikdo nepožadoval peníze. Pak nastala fáze, kdy jsme za přechod hranic i za pozdější „ochranu“ začali platit. Nyní nastala etapa, kdy novinář v Sýrii s sebou musí mít celou skupinu ozbrojenců ze Syrské svobodné armády.

Říká Susan Dabbous.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.