Papež František poblahopřál k narozeninám Benediktu XVI.

16.4.2013 

Benedikt XVI. dnes oslavil své 86. narozeniny v soukromí letní papežské rezidence. Jediným pozvaným hostem – kromě papežské rodiny – byl papežův bratr, mons. Georg Ratzinger. Nejstarší ze sourozenců Ratzingerových přicestoval již před několika dny a zdrží se na břehu Albánského jezera až do sv. Jiří, tedy svých jmenin. Jak informoval vatikánský tiskový mluvčí, Svatý otec František svému předchůdci pogratuloval v srdečném telefonickém rozhovoru. Jubilanta rovněž požádal, aby vyřídil pozdravy a přání všeho dobrého k blížícím se jmeninám také svému staršímu bratru.

Tiskový mluvčí Svatého stolce rozhodně dementoval mediální dohady o vážném onemocnění Benedikta XVI. Zdůraznil, že zdravotní obtíže emeritního papeže odpovídají jeho věku. Benedikt XVI. tráví čas modlitbou a četbou, vyřizuje však také korespondenci, která mu byla adresována po odstoupení z úřadu. V této činnosti mu pomáhá nová posila – německý jáhen, člen institutu zasvěceného života Familia Spiritualis Opus. Částečně tak zastupuje osobního sekretáře, arcibiskupa Georga Gänsweina, který je jako prefekt Papežského domu zaměstnán službou novému papeži.

Životní výročí Benedikta XVI. oslavili i jeho krajané. Na německém velvyslanectví u Svatého stolce byl odhalen nový portrét emeritního papeže, dílo předního výtvarníka Michaela Triegela. Marktl am Inn, rodná obec Josepha Ratzingera, uspořádala celý týden oslav. Dnes ve čtvrt na pět ráno – tedy v hodinu, kdy emeritní papež přišel na svět - vyšlo z jeho rodného domu světelné procesí. Ubíralo se k farnímu kostelu, kde malý Joseph krátce po svém narození přijal svátost křtu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.