Plenární zasedání francouzského episkopátu

18.4.2013 

Pontifikát papeže Františka je v dějinách církve přelomový – řekl kardinál André Vingt-Trois na zahájení plenárního zasedání Francouzské biskupské konference. Pařížský arcibiskup mimo jiné řekl:

Jde o prvního papeže, který poznal Druhý vatikánský koncil prostřednictvím druhých. Neúčastnil se koncilu, ani jako biskup, ani jako teologický poradce. Tímto pontifikátem jsem tedy vstoupili do epochy dědiců koncilu, mezi něž všichni patříme. Domnívám se proto, že otázka interpretace koncilních textů nabude nyní ještě většího významu. Všichni si pamatujeme směr načrtnutý Benediktem XVI. v promluvě k římské kurii (2005) o hermeneutice kontinuity. V této chvíli se tak stává ještě aktuálnějším.

Řekl pařížský kardinál Vingt-Trois na zasedání francouzského episkopátu, který věnoval mnoho prostoru otázce legalizace pseudomanželství osob téhož pohlaví. Biskupové vyzvali Francouze, aby věrně vytrvali při hodnotách rodiny, i když je zřejmé, že občanské zákony rodinu přestávají podporovat. Francouzská biskupská konference si včera zvolila nového předsedu, kterým se stal marseillský arcibiskup Georges Pontier.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.