Církev v Itálii má nového blahoslaveného, O. Nicoló Ruscu

22.4.2013 

V obci Sondrio bude dnes odpoledne beatifikován O. Nicoló Rusca, kněz alpské oblasti Valtellina, který žil na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století. Tento dlouholetý příkladný farář Sondria byl násilně usmrcen v politicko-náboženském boji, který sužoval tehdejší Evropu. Chvalme Pána za jeho svědectví.

Oznámil Svatý otec včera před modlitbou Regina caeli na Svatopetrském náměstí. Beatifikační liturgii v severoitalském Sondriu slavil prefekt vatikánské Kongregace pro blahořečení a svatořečení. Kard. Angelo Amato pro Vatikánský rozhlas hovořil o mučednictví O. Ruscy, od jehož narození v sobotu uplynulo právě 450 let:

Narodil se roku 1563 v obci Bedano, v současném švýcarském kantonu Ticino. Více než třicet let byl arcipresbyterem Sondria. Při náboženských katolicko-protestantských nepokojích na počátku sedmnáctého století byl uvězněn a umučen k smrti z nenávisti ke katolické víře. Papež František o něm říká, že to byl “mučedník, pastýř podle Kristova srdce, který se plně odevzdal pro dobro duší a neváhal pro ně vydat vlastní život.

Odsouzení O. Ruscy ve zinscenovaném procesu a jeho smrt na mučidlech v září 1618 vyvolaly silnou katolickou odezvu. Stala se jí hromadná vražda čtyř set až šesti set protestantských obyvatel údolí Valtellina (18.-23.6.1620). Včerejší beatifikace opět evokuje obě tyto hrůzné události, píší ve společném prohlášení biskup švýcarské diecéze Chur a děkan tamní evangelické reformované církve: Z pohledu katolické i reformované církve je dnes nepopiratelné, že usmrcení O. Rusky a protestantských věřících byly zločiny, uvádějí biskup Vitus Huonder a děkan Thomas Gottschall.

Církev chce oslavou a uctíváním bl. Nicoló Ruscy kladně přispět k milosrdnému vzpomínání. Nejedná se o odvetu či vytváření sporných situací. Jde naopak o to, abychom vyznali nevinnost spravedlivého člověka. Můžeme z této načerpat události hodnotné poučení, směřující ke smíření, úctě, bratrství, přátelství a také ke svědectví a spolupráci při hlásání evangelia. Touto beatifikací zamýšlíme strhnout dělící zeď vzájemné nedůvěry a naopak vytvořit prostor ke stavbě společného domu všech Božích dětí.

vysvětlil kard. Angelo Amato s ohledem na dnešní ekumenické úsilí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.