Dnes svěřují švýcarský národ Svaté Panně

6.6.2004 

Proslov před Anděl Páně v Bernu 6. června 2004 na pláni Allemend

1. Na konci této eucharistické oběti bych se rád vydal na duchovní pouť do tolika svatyň a chrámů, které jsou ve Švýcarsku zasvěceny P. Marii.

Myslím zvláště na opatství v Einsiedeln, dále na svatyně ?Madona del Sasso", Notre Dame de Bourguillon, Notre Dame du Vorbourg. Z těchto svatých míst Maria bdí na údolími a vesnicemi vaší země a pomáhá věřícím uchovávat cenné bohatství víry a dávat mu růst, posilovat naději a rozmnožovat lásku.

2. Dnes svěřují švýcarský národ Svaté Panně. Ať Maria bdí nad rodinami, tímže uchovává jejich manželskou lásku a podporuje jejich poslání rodičů. Ať posiluje staré osoby a ať jim pomáhá, aby byli cenným přínosem pro celou společnost. Ať živí v mladých smysl pro hodnoty a úsilí o jejich dosažení. Ať vyprosí pro celé národní společenství stálou a svornou vůli vnímavou a solidární s potřebami těch, kteří se ocitli v těžkostech.

3. Marii bych rád zvláště svěřil švýcarskou mládež, na kterou papež hledí s láskou a vděčností. Vždyť už pět století mladí mužové této země zajišťují Petrovu nástupci a Svatému stolci odpovědnou a vysoce ceněnou službu Papežské švýcarské gardy. Ve velkodušné věrnosti švýcarských gardistů mohou všichni obdivovat ducha víry a lásky k církvi tolika švýcarských katolíků.

4. Kéž nakonec Svatá Panna pomáhá vašemu národu uchovavát harmonii a jednotu mezi různými jazykovými a etnickými skupinami, které jej tvoří, tímže zhodnotí přínos každé z nich. S těmito city se nyní pomodleme Anděl Páně, obdivuhodný souhrn celého evangelia.

Překlad: Jiří Sýkora

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.