Osud unesených pravoslavných metropolitů Aleppa stále neznámý

26.4.2013 

Jak potvrdil řecko-pravoslavný antiochijský patriarchát se sídlem v Damašku, od pondělního únosu dvou pravoslavných arcibiskupů ze syrského Aleppa o nich nejsou žádné zprávy. Patriarchové řecké pravoslavné a syrské pravoslavné církve apelovali na okamžité propuštění metropolitů Mar Gregoriose Ibrahima e Paula Yazigiho a vyzvali mezinárodní společenství k politickému řešení syrského konfliktu. Modlíme se, aby ustalo násilí a aby byla Syřanům přiznána základní a nezcizitelná svoboda, uvádějí patriarchové ve společném prohlášení.

Boje v Sýrii však pokračují a roste počet evropských zemí, které viní syrskou regulérní armádu z užití chemických zbraní. Jedná se o obvyklý scénář, potvrdil Vatikánskému rozhlasu Maurizio Simoncelli, zástupce ředitele výzkumného institutu „Archiv odzbrojení“ (Archivio Disarmo).

Otázka chemických zbraní se vytahne pokaždé, když se považuje za vhodné, aby zasáhla mezinárodní komunita. Je to čistě propagandistický manévr, protože zabíjet lidi střelbou nebo bombardováním není méně vážné než nasadit chemické zbraně. V kolektivním vědomí ale chemická zbraň budí větší děs. Upozorňování na užití těchto zbraní není nic jiného než taktika, která chce ospravedlnit vojenský zásah po boku povstalců. V Sýrii totiž kromě lidového hnutí bojují velmi dobře vycvičené, vyzbrojené a financované síly, udržované ideologií integralistického islamismu. Je to tedy mnohem složitější konflikt, než jak je nám prezentován – tedy jako střet „dobrých“ se „zlými“. Například výroky Spojených států o chemických zbraních v syrské armádě jsou vysoce opatrné. Existuje vědomí toho, že se konflikt rozvine do mnohem širších rozměrů. Je známo, že syrská armáda skutečně vlastní nervový plyn. Rád bych ale připomněl, že to z mnoha důvodů není moc pohodlná zbraň a že jistě v rámci boje není rozhodující.

Uvedl odborník z mezinárodního výzkumného institutu „Archiv odzbrojení“ se sídlem v Římě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.