Audience pro předsednictvo Rady latinskoamerických episkopátů

27.4.2013 

Svatý otec ve čtvrtek přijal zástupce Rady latinskoamerických biskupských konferencí (CELAM). Mons. Carlos Aguiar Retes je arcibiskup mexického města Tlalnepantia a předsedou Rady, sdružující 22 biskupských konferencí od Mexika po Patagonii. Vatikánskému rozhlasu sdělil, jak proběhlo setkání s papežem:

Bylo to, jako když se znovu setkáte s přítelem, se kterým sdílíte víru. Papež věří tomu, že naše práce v Latinské Americe a Karibiku může posílit univerzální církev. Na druhé straně si je vědom zodpovědnosti, která mu byla svěřena, a ví, že se ze svého významného poslání musí zodpovídat Bohu. Udělal na nás dobrý dojem – byl vyrovnaný, klidný a veselý, jako by si za měsíc po volbě více uvědomil, co obnáší být římským biskupem, Petrovým nástupcem a papežem.

Zástupcem v Radě latinskoamerickým episkopátů je arcibiskup brazilského Campo Grande, mons. Dimas Lara Barbosa:

Svatý otec nás přijal velmi srdečně . Pracovali jsme všichni společně v průběhu 5.generálního zasedání latinskoamerických episkopátů v Aparecidě. Tato konference byla také hlavním tématem našeho rozhovoru. Dále jsme mluvili o překladu Bible pro americké věřící. Severoameričtí biskupové navrhli překlad pro hispanofonní katolíky na svých územích. Latinskoamerické episkopáty však podnítily vznik jednotného překladu pro celou Ameriku, ze kterého již byla publikována evangelia. Brzy se dočkáme tisku Nového zákona a pak celé Bible. Hovořilo se samozřejmě také o Světových dnech mládeže v Rio de Janeiro a jejich přípravě. Brazílií a zeměmi Jižní Ameriky už dva roky putuje kříž a mariánská ikona Světových dní; v diecézích se scházejí tisíce mladých lidí k duchovní přípravě na setkání s Petrovým nástupcem. V Riu se sejde také naše Rada latinskoamerických episkopátů – chceme využít setkání k tomu, abychom prodiskutovali situaci našich místních církví,/i>

uzavírá brazilský arcibiskup Lara Barbosa.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.