Den biřmovanců a biřmovaných

27.4.2013 

Vatikán. Papež František potvrdil dodržení všech iniciativ, které byly hlášeny v kalendáři Roku víry, vyhlášeném jeho předchůdcem. Podle programu Roku víry připadá na tento víkend setkání biřmovanců a biřmovaných, kteří přijmou nebo již přijali “svátost křesťanské dospělosti” v průběhu tohoto kalendářního roku. V tiskovém středisku Svatého stolce o Dni biřmovanců informoval mons. Rino Fisichella:

Již před několika dny jsme měli nahlášeno 70 tisíc mladých, které budou doprovázet kněží a katecheti, avšak další se prostřednictvím internetu dosud přihlašují. Papež František poprvé udělí svátost biřmování 44 mladým lidem, kteří pocházejí z celého světa a symbolicky zastupují církev všech pěti kontinentů. Vzhledem k tomu, že neexistuje jednotný věk pro přijetí této svátosti, nejmladším biřmovancům z Rumunska a Itálie je 11 let, zatímco nejstarší kandidátce z Kapverdských ostrovů je 55 let.

Biskupské konference vybíraly takové kandidáty, kteří prošli dobrou přípravou a nejlépe zastupují situaci dané země. Mnozí biřmovanci pocházejí z oblastí, sužovaných válkami, přírodními kalamitami, nebo pronásledováním křesťanů.

Mezi zastoupenými zeměmi jsou Kongo, Nigérie, Madagaskar, Libanon, Kolumbie, Srí Lanka, Filipíny, Argentina a Brazílie, ale také USA, Bělorusko, Francie, Německo, či Irsko. Bude přítomen také jeden zdravotně postižený biřmovanec v zastoupení všech, které církev upřednostňuje a věnuje jim plnou pozornost také při udílení svátostí. Rád bych také připomenul Antonia, který přijíždí z italského Carpi, postiženého nedávným zemětřesením. Dále je tu Paolo, který pochází z Číny a žije již několik let jako uprchlík v Itálii. A konečně Malia Petulisa Malaniová, kterou jsme pozvali skutečně z konce světa, ze souostroví Tonga. Dosvědčuje, že církev žije a je přítomna i v nejzazších koutech světa.

Po mši svaté s papežem Františkem bude následovat oslava pro mladé lidi a jejich rodiny, pokračoval arcibiskup Fisichella.

Odpoledne se pak aula Pavla VI. zaplní mládeží, která vyslechne tři zajímavá svědectví. Biřmovanec Paolo bude mluvit o svém životě v Číně, biřmovankyně Malia bude vyprávět o svém otci, který konvertoval díky jejím modlitbám. Nakonec bude hovořit katechetka Adriana Trujiliová z Bogoty.

Uvedl předseda Papežské rady pro novou evangelizaci k zítřejšímu Dni biřmovanců a biřmovaných.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.