Papež František přivítal Benedikta XVI. vracejícího se do Vatikánu

2.5.2013 

Benedikt XVI. je rád, že se vrací do Vatikánu a opouští provizorium života v Castel Gandolfu. Naší rozhlasové stanici to potvrdil tiskový mluvčí Svatého stolce, O. Federico Lombardi. Emeritní papež odletěl dnes odpoledne z letního sídla u Albánského jezera, aby se definitivně ubytoval v bývalém klauzurním klášteře Mater Ecclesiae ve Vatikánských zahradách. Na vatikánském heliportu Benedikta XVI. přivítali děkan kardinálského kolegia Angelo Sodano a kard. státní sekretář Tarcisio Bertone spolu s dalšími představiteli Svatého stolce a Městského státu Vatikán.

Papež poté odjel autem do nového sídla, kde jej přivítal Svatý otec František. Bývalý klášter, do kterého se Benedikt XVI. stěhuje, je nevelká budova. Byla upravena pro ubytování šesti osob – kromě emeritního papeže a arcibiskupa Gänsweina zde budou bydlet čtyři laické sestry Memores Domini. Benedikt XVI. tu bude mít pracovnu a malou knihovnu. Pokud přijede na návštěvu jeho bratr, mons. Georg Ratzinger, bude se zde také moci ubytovat.

Klášter Mater Ecclesiae založil roku 1994 bl. Jan Pavel II. a pozval do něj kontemplativní řeholnice, aby svou modlitbou podporovaly Svatého otce i celou církev. Klášterní komunita se až do října minulého roku obměňovala každých pět let – první společenství klarisek vystřídaly bosé karmelitky, po nich následovaly benediktinky a vizitantky. Nyní bude z tohoto místa emeritní papež “svým životem oddaným modlitbě sloužit svaté církvi Boží”, jak sám uvedl ve svém abdikačním prohlášení.

Papež je rád, že se vrací zpět do Vatikánu a že pro něj nastává normální život. Dny po abdikaci pro něj byly výjimečně namáhavé, dva měsíce v Castel Gandolfu pak jakési provizorium. Nyní bude žít normálně – tedy chodit na procházky, přijímat návštěvy a podobně. Co se týče zdraví emeritního papeže, není žádný zvláštní důvod k obavám. Samozřejmě není mlád a postupně mu ubývá sil. Netrpí ale žádným vážným onemocněním. Je to zkrátka zdravý starý člověk.

Uvedl O. Federico Lombardi pro německou redakci Vatikánského rozhlasu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.