Mons. Becciu o římské kurii a její reformě

2.5.2013 

Je předčasné vyslovit jakoukoliv hypotézu, týkající se budoucího vzhledu římské kurie. Vatikánskému rozhlasu to potvrdil substitut státního sekretariátu mons. Angelo Becciu. Italský arcibiskup komentoval ustavení osmičlenné kardinálské skupiny, která má z pověření papeže Františka navrhnout revizi apoštolské konstituce Pastor Bonus o římské kurii.

Jisté je, že reforma bude. Papež ji chce a požádal různé spolupracovníky o to, aby mu předložili své návrhy. Nevíme, kdy k reformě dojde. Zajisté bude předmětem diskusí osmi jmenovaných kardinálů při jejich prvním setkání a rad, které potom Svatému otci předloží. Papežovým přáním však je, aby zaměstnanci kurie nadále pracovali v oddanosti a mlčenlivosti. Rovněž tak ti, kdo chtějí přednést své příspěvky a návrhy k reformě kurie, to mají činit s maximální diskrétností, bez hluku a, jak zdůrazňuje papež, v modlitbě.

Papeže Františka překvapilo, když některé sdělovací prostředky informovaly o jeho údajném úmyslu zrušit Institut náboženských děl (IOR), tedy tzv. Vatikánskou banku. Mons. Becciu zdůraznil, že média Svatému otci přisoudila výroky, které nikdy nepronesl, a zcela zkreslila jeho názory. Papež při mši svaté, které se účastnili zaměstnanci vatikánské banky (24.4.2013), upozornil, že církev není byrokratická organizace, nýbrž příběh lásky.

Svatý otec mi v otázce IORu řekl, že si váží jeho dosavadní služby. Papež ví, že IOR pracuje na své větší transparentnosti, aby vystupoval ještě lépe před těmi, kdo ho snad dosud pokládali za “neprezentovatelný”. Svatý otec proto chová plnou důvěru k lidem, kteří jsou zodpovědní za přizpůsobování se standardům, které po nás požadují různé mezinárodní úřady.

Uvedl substitut státního sekretariátu Svatého stolce, mons. Angelo Becciu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.