O bezohledném podnikání v Bangladéši

2.5.2013 

Za pár měsíců si na tragédii v Dháce nikdo nevzpomene, uvedl pro vatikánský rozhlas arcibiskup bangladéšského hlavního města. Mons. Patrick D´Rozario kritizoval evropské a americké podnikatele v souvislosti se zřícením textilní továrny, které si dosud vyžádalo více než čtyři sta obětí:

Ti, kdo kupují toto zboží, chtějí levnou pracovní sílu. Přicházejí sem, ale už nehledí na podmínky, ve kterých tito lidé pracují. Neinformují se, kolik se zaměstnancům platí a jestli vůbec dostávají plat, nevědí nic o nelidském zacházení. Myslím, že z této události se musíme všichni poučit – vlastníci budovy, textilní průmysl a také firmy, které od něj nakupují. Musíme usilovat o spravedlnost pro tyto pracovníky. Bohužel máme sklon k tomu rychle zapomínat – za jeden, dva měsíce či půl roku už nikdo nebude o ničem vědět.

Při včerejší mši svaté papež František odsoudil otrockou práci, která obírá člověka o důstojnost. Bangladéš přitom zažívá již druhou obdobou katastrofu v krátké časové souslednosti – v listopadu loňského roku zachvátil jinou textilní výrobnu požár, také tehdy zemřelo více než 100 lidí.

Bohužel se tyto věci dějí opakovaně a země je pak z toho v šoku. Nejedná se jenom o textilní továrny, ale mnohé jiné budovy – devadesát procent z nich je ve špatném stavu, vznikly bez dodržení stavebních předpisů. Děje se to také v důsledku korupce. Vláda po tragédii něco začne dělat, provádí kontroly, ale je to samozřejmě příliš pozdě. Svou zodpovědnost musí převzít také výrobci, a to zejména za pracovní podmínky svých zaměstnanců.

Zdůrazňuje arcibiskup bangladéšské Dháky a potvrzuje Vatikánskému rozhlasu, že církev se účastnila záchranných prací:

Povolal jsem Charitu a farnost, které utvořily záchranné družstvo a v těchto dnech skutečně tvrdě pracovaly. Přijely také sestry Matky Terezy, které se na místě tragédie staraly o oběti. Řekl jsem všem, aby nevystupovali příliš oficiálně, ale pomáhali jako milosrdní Samaritáni a snažili se pomoci, co nejvíce to bude možné.

Telefonoval mons. Patrick D´Rozario.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.