Papež František na modlitbě růžence v Santa Maria Maggiore

4.5.2013 

Prosme Pannu Marii, aby nás učila žít víru v každodenních skutcích a dávat větší prostor Pánu. Toto krátké poselství na twitterovém účtu papeže Františka předcházelo večerní modlitbě růžence v bazilice Santa Maria Maggiore. Svatý otec ji zahájil v 18 hodin. Papež František se do mariánského chrámu na římském Eskvilinu vrací již podruhé od své volby, připomněl arcikněz baziliky kard. Santos Abril y Castelló:

Po zvolení se odebral do baziliky nejenom kvůli poděkování Matce Boží, nýbrž aby jí zasvětil svůj pontifikát, jak mi osobně řekl. Přišel sem, aby Pannu Marii požádal o pomoc a ochranu. Poznal jsem současného papeže dobře, když jsem byl nunciem v Argentině. Vím, že velmi často jezdil na národní mariánské poutní místo do Luján. Nebylo také poprvé, co přišel uctít mariánskou ikonu Salus Populi Romani, dělal to při každé návštěvě Říma. Dnes nás Svatý otec vyzývá, abychom se modlili růženec na úmysl církve. Zve nás, abychom se jej modlili v rodině a posilovali tak její jednotu, aby se duchovní dobro stávalo rovněž dobrem sociálního a rodinného soužití,

Uvedl pro naši rozhlasovou stanici arcipresbyter baziliky Santa Maria Maggiore, který Svatého otce přivítal.

Po společné modlitbě růžence a loretánských litaniích v nejstarší mariánské svatyni, zcela zaplněné i obležené zástupy věřících, pronesl papež František promluvu, ve které poukázal na to, jak Matka Boží - Salus Populi Romani, tedy zdraví a zároveň spása římského lidu - pečuje o Boží děti. Svatý otec tuto péči popsal ve třech aspektech: „pomáhá nám růst, vyrovnávat se s životem a být svobodnými“. V samotném závěru pak řekl:

Drazí bratři a sestry, jak obtížné je v naší době přijímat definitivní rozhodnutí! Svádí nás provizornost. Jsme oběťmi tendence, která nás nutí k provizoriu… jako bychom toužili zůstat po celý život adolescenty! Nemějme strach z definitivních závazků, nároků, které nás zaměstnají a zainteresují po celý život! Tak se náš život stane plodným!
Celá Mariina existence je hymnem na život, hymnem lásky k životu: zrodila Ježíše tělesně a provázela zrod církve na Kalvárii a ve Večeřadle.
Salus Populi Romani je maminka, která nám dává zdraví v růstu, ve vyrovnávání se s problémy a v jejich překonávání, v osvobozování k definitivním rozhodnutím; maminka, která nás učí být plodnými, otevřenými životu a neustále plodnými v dobrotě, radosti, naději a v obdarovávání druhých životem fyzickým i duchovním.
O to Tě prosíme tento večer, Ó Maria,
Salus Populi Romani za lid Říma, za nás všechny. Daruj nám zdraví, které nám můžeš dát jedině ty, abychom byli vždycky znamením a nástrojem života.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže Františka je ZDE

Svatý otec po východu z baziliky oslovil také zástupy lidí, kteří se účastnili pobožnosti venku, přislíbil jim svoji modlitbu a požádal o jejich modlitbu za sebe.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.