Papež k novým rekrutům Švýcarské gardy: Víra je zdrojem vašeho poslání

6.5.2013 

Ve čtyřech jazycích – francouzštině, italštině, němčině a retorománštině – zazněla dnes odpoledne přísaha 35 nových členů Švýcarské gardy. Ve vatikánské aule Pavla VI. rekruti složili přísahu věrnosti papeži do rukou substituta státního sekretariátu arcibiskupa Becciu a za přítomnosti švýcarského prezidenta. Hostitelem slavnostního obřadu byl letos kanton Zug, který zastupovala početná delegace. Ještě předtím však nové brance krátce po poledni pozdravil papež František.

Každý den osobně zakouším vaši oddanost, profesionalitu a lásku, s nimiž plníte svoji službu. Děkuji vám za to,

Zahájil Svatý otec a připomněl, jaký význam má 6. květen v dějinách Švýcarské gardy. Roku 1527 147 jejích vojáků položilo život, když hájili papeže při plenění Říma žoldnéři císaře Karla V. Hrdinství padlých vojáků dnes ráno jejich současní následovníci uctili na vatikánském Náměstí římských prvomučedníků.

Dnes nejste povoláni k obdobným heroickým gestům, avšak k jiné formě oběti. Je taktéž náročná – máte vydat energii svého mládí ve službě papeže a církve. K tomu je třeba mít sílu, lásku a zejména víru.(...) Dobře si zapamatujte, že víra, kterou jsme obdrželi dnem křtu, je tím nejcennějším darem. A víra je také zdrojem vašeho poslání ve službě papeži a církvi.

Služba v srdci katolické církve je výjimečnou příležitostí k tomu, jak svědčit o Kristu, lépe jej poznávat a následovat, poukázal papež František. Vyzval gardisty, aby byli pevně přesvědčení o Kristově zmrtvýchvstání.

Drazí gardisté, nezapomínejte, že Pán jde s námi. To je krásná myšlenka, která pohladí duši. Nezapomínejte, že Pán s námi pracuje, doprovází nás a podporuje, zejména v okamžicích zkoušek a nesnází. Ze srdce vám přeji, abyste stále cítili radost a útěchu jeho zářivé a milosrdné přítomnosti.

Zakončil Svatý otec své dnešní setkání s jednotkou Švýcarské gardy.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.