Turínský arcibiskup o setkání se Svatým otcem

7.5.2013 

Po celý Rok víry vykonávají jednotlivé italské biskupské konference kanonickou návštěvu k prahům apoštolským. O setkání s papežem Františkem tentokrát hovoří arcibiskup severoitalského Turína, mons. Cesare Nosiglia:

Velmi mne zasáhla papežova jednoduchost a neformální vystupování, které však doprovází mimořádná pronikavost a hloubka toho, co říká. Nám biskupům svěřil zásadní úkol – abychom pro diecézní kněze a celé společenství byli zároveň otci, pastýři i přáteli. Vyzval nás, abychom láskyplně stáli nablízku starým a nemocným kněžím a stejně tak seminaristům, kteří vstupují do pastoračního života. Svatému otci výjimečně leží na srdci problematika rodiny – každé rodiny. Tedy té, které se duchovně a společensky daří poměrně dobře, zejména však té, která je v morální a sociální tísni. Všimli jsme si, jakou pozornost rodině věnuje, jak chápe všechny tyto situace. Vybízel nás, abychom také zde vhodně reagovali na všechny problémy, kterým rodina čelí. Samozřejmě jsme mluvili také o mládeži, které, jak řekl Svatý otec, máme mnohem více důvěřovat.

Také severoitalskému průmyslovému Piemontu se nevyhnula hospodářská krize. Hovořili jsme také o tíživých důsledcích vysoké nezaměstnanosti, pokračuje turínský arcibiskup.

Papež projevil neobyčejnou vnímavost a vyzval nás, aby také v tomto ohledu byla církev vzorem. Připomněl nám naše svaté – tzv. sociální svaté – Jana Boska, Leonarda Murialda a Josefa Benedikta Cottolenga. Jejich životy dodaly významný podnět sociálnímu úsilí křesťanů, zaměřenému na pomoc trpícím, chudým, nejposlednějším, kterým je třeba navrátit důstojnost, zjednat pro ně spravedlnost a být s nimi solidární.

Říká arcibiskup severoitalského Turína po audienci Piemontské biskupské konference u papeže Františka.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.