Blahořečen úředník státního sekretariátu Svatého stolce

11.5.2013 

V sobotu dopoledne se v římské bazilice sv. Pavla za hradbami konala beatifikace mons. Luigiho Novareseho, který žil v letech 1914-1984. Bl. Jan Pavel II. jej označil za apoštola nemocných pro jeho rozsáhlý apoštolát mezi nemocnými, kterému se horlivě věnoval i při svém zaměstnání na státním sekretariátě Svatého stolce, kde pracoval přes třicet let. Beatifikační mši svatou sloužil jménem Svatého otce kardinál Tarsicio Bertone, který ve své homilii o novém blahoslaveném mimo jiné řekl:

Tento muž, tento kněz intenzivně pracoval ve svém úřadu, který je v poslední době předmětem mnoha – někdy ne právě příznivých – reflexí, totiž na státním sekretariátě Apoštolského stolce. Dnes se tedy radují nejenom následovníci řeholní komunity, kterou založil (Pia Unione dei Silenziosi Operai della Croce), ale také všichni ti, které myslím také reprezentuji a kteří pracují ve Vatikánu. Jsou hrdí, že jejich kolega z práce byl beatifikován. I ten kdo pracuje ve Vatikánu tudíž může dosáhnout vrcholků svatosti. A toto je jasný důkaz!

Řekl státní sekretář Svatého stolce, kardinál Bertone ve své homilii na dnešní beatifikaci italského kněze mons. Luigiho Novareseho, který byl hlavním inspirátorem při vyhlášení Světového dne nemocných papežem Janem Pavlem II.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.