Svatý stolec se zúčastní Benátského bienále také fotografiemi Josefa Koudelky

14.5.2013 

Poprvé v historii Benátského bienále na něm letos otevře svůj pavilon rovněž Svatý stolec. Padesátý pátý ročník umělecké výstavy se v městě nad lagunou otevře 1. června a potrvá do 24. listopadu tohoto roku. Vatikánskou účast dnes v Tiskovém středisku Svatého stolce prezentoval kard. Gianfranco Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu.

Současné umění stojí ve středu zájmu Papežské rady pro kulturu, neboť je kulturním výrazem těchto desetiletí. Účast na Benátském bienále je tedy mimořádnou novinkou, avšak odpovídá zároveň cílům našeho úřadu – tedy navázání dialogu se stále širším a rozrůzněným kontextem. Zvolili jsme téma, které je zásadní pro kulturu i tradici církve. Je to prvních jedenáct kapitol knihy Genesis, věnovaných tajemství původu, vstupu zla do dějin, lidské naději po zkáze symbolizované potopou. Umělci se budou poměřovat s trojicí tematických jader tohoto biblického vyprávění – Stvoření, popření Stvoření, a konečně nové lidství či Znovustvoření.

Pavilon Svatého stolce bude umístěn v benátském Arsenálu, tedy budově původní loděnice, a ponese příznačný název “Na počátku”. Podrobněji o něm na dnešní tiskové konferenci mluvil ředitel Vatikánských muzeí prof. Antonio Paolucci.

Ztvárnění času Stvoření bylo svěřeno italské umělecké skupině Studio Azzurro. Pro vyjádření negace Stvoření jsme zvolili černobílé fotografie Josefa Koudelky, které obžalovávají zraněný a opuštěný svět a zároveň přeměňují fragmenty reality v umělecká díla na hranici abstrakce. Okamžik nového lidství či Znovustvoření vystihuje výtvarník australského původu Lawrenc Carroll. Při své práci používá odpadový materiál, který podrobuje procesům transfigurace, jež jsou v jeho díle konkrétní a zároveň symbolické.

Projekt a zařízení pavilonu Svatého stolce na Benátském bienale se řídí kritériem strohosti a úspornosti, dodal prof. Paolucci. Veškeré náklady ponesou italští sponzoři, zejména banka Intesa SanPaolo a energetická společnost ENI. Expozice bude přístupna denně s výjimkou pondělka od 10 do 18 hodin a doprovází jí katalog v anglické a italské verzi (v edici FMR Art´è, Řím).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.