Papež František: Něco nefunguje a týká se to celé planety

25.5.2013 

Přehodnotit zaměstnaneckou solidaritu – výzvy 21. století. Nad tímto tématem se zamýšleli členové mezinárodní nadace Centesimus Annus pro Pontifice na svém výročním setkání v italském hlavním městě. Nadace ustavená před dvaceti lety sdružuje zejména podnikatele s cílem šířit sociální učení církve a finančně podporovat Apoštolský stolec.

Co to znamená „přehodnotit solidaritu“? Jistě to neznačí zpochybnit magisterium poslední doby, jehož prozíravost a aktualita se naopak stále více projevuje.

Zahájil Svatý otec František své dnešní setkání a poté se zaměřil na problém zaměstnanosti. Slovy Jana Pavla II. upozornil na rozporuplnost mezi existujícími zdroji na jedné straně a zástupy nezaměstnaných na druhé (Laborem exercens,18). Něco tu nefunguje, vyvodil papež František, a toto něco se netýká pouze třetího světa, nýbrž celé planety.

Nutnost „přehodnotit solidaritu“ (...) se tudíž týká globální změny celého systému. Znamená to hledat cesty, jak existující systém změnit v souladu se základními právy člověka – každého člověka. Svět ekonomiky spatřuje v pojmu „solidarita“ cosi hanlivého. Musíme tedy tomuto slovu dodat jeho zaslouženou sociální příslušnost.

Naše krize není ekonomická a finanční, nýbrž etická a antropologická, opětovně zdůraznil Svatý otec.

Podřizování se modlám moci, zisku a peněz (...) se stalo základní normou a rozhodujícím kritériem veškerého fungování a organizace. Zapomněli jsme a stále zapomínáme, že existuje něco, co přesahuje obchodování, logiku trhu a jeho měřítka. Je to člověk. Z titulu jeho lidství máme povinnost poskytnout mu důstojný život a možnost aktivní účasti na utváření společného dobra.

Člověk musí mít hlavní postavení. Je nutné vnést etiku do lidských vztahů i naší činnosti, aniž bychom měli strach, že něco ztratíme, zakončil Svatý otec svou promluvu k nadaci Centesimus Annus pro Pontifice.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.