První eucharistické procesí v Petrohradě

4.6.2013 

Poprvé od roku 1918 prošlo v neděli centrem Sankt-Petěrburgu procesí Božího Těla. Uzavíralo mši svatou, kterou slavil moskevský arcibiskup Paolo Pezzi, sdělil Vatikánskému rozhlasu dominikán O. Hyacinthe Destivelle.

Byla to pro nás historická událost. Je to poprvé po 95 letech, co jsme mohli vyjít v procesí před kostel. Symbolické přitom je, že právě tento kostel, zasvěcený Naší Milé Paní Lurdské, za sovětských časů nikdy nebyl uzavřen, zatímco jiné katolické kostely – např. kostel sv. Kateřiny – byly opětovně zpřístupněny teprve za perestrojky. Procesí jsme proto připravili s velkou radostí – účastnili se ho všichni katoličtí kněží, řeholníci a věřící. Pro sedm katolických petrohradských farností tedy bylo rovněž znamením jednoty.

Kolemjdoucí obyvatelé Sankt Petěrburgu se velmi podivovali, když procesí procházelo Něvským prospektem. Domnívali se, že v něm kráčí věřící arménské nebo luteránské církve. Není obvyklé ve městě potkat praktikující katolíky, uzavírá z Petrohradu francouzský dominikán.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.