Papež František: Nechme se zahrnout láskyplnou něhou Boží

7.6.2013 

Dovolit Pánu, aby nás zahrnul svou něžnou láskou, není snadné. Musíme o to Boha prosit - vybídl papež František při mši svaté ze slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, kterou dnes v Domu svaté Marty koncelebroval s arcibiskupem archivářem a bibliotekářem Jean-Louisem Bruguèsem a prefektem Vatikánského archivu, biskupem Sergem Paganem.

Ježíš nás miloval především činy, celým svým životem, ne slovy – připomínal Svatý otec v homilii k liturgickým textům ze Slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, kterou označil za „svátek lásky“. Jde o lásku, jež – jak rád opakoval sv. Ignác – „se projevuje více ve skutcích než ve slovech“ a která znamená „víc dávat než přijímat“. Právě toto jsou pilíře a zároveň dvě hlavní kritéria pravé lásky, pokračoval papež. Boží láska totiž není abstraktní, nýbrž je láskou ke každému zvlášť:

Bůh se z lásky přibližuje člověku, kráčí se svým lidem a dochází až k tomu, co je nepředstavitelné. Jak si srovnat v hlavě, že se sám Pán stává jedním z nás a kráčí s námi, zůstává s námi, zůstává ve své Církvi, v Eucharistii, ve svém Slově, v chudých - že s námi kráčí dál po naší cestě. Taková je to blízkost, blízkost pastýře, který je nablízku svému stádci, blízko svým ovečkám, z nichž zná jednu každou.

Papež František se zastavil u prvního čtení z knihy proroka Ezechiela (34,11-46), kde Bůh ukazuje svou láskyplnou pozornost k člověku na obrazu péče o rozptýlené stádo: vyhledám ztracené, přivedu zpět rozptýlené, obvážu zraněné...

Něha! Pán nás miluje něžně. Zná nádherné umění pohladit, v tom spočívá Boží láskyplnost. Nemiluje nás slovy. Přistupuje k nám a s něhou nám dává svou lásku. Blízkost a něžnost! Právě tak miluje Pán, který se k nám láskyplně přibližuje a dává nám všechnu svou lásku i v těch nejmenších věcech. Právě blízkost a něžnost nám ukazují sílu Boží lásky.

„Milujete se navzájem, jako jsem já miloval Vás?“ Obrátil papež František Ježíšovo přikázání lásky ke všem přítomným a zdůraznil, že láska znamená vždy „být nablízku“, být „jako milosrdný Samaritán“, žít ve znamení „blízkosti a něžnosti“. A jak oplácet Pánu jeho lásku? – ptá se dál Svatý otec a bez váhání odpovídá: rozhodně rovněž láskou, přibližováním se k Němu, něhou vůči Němu, ale ani to nestačí:

Může to vypadat jako hereze, ale ve skutečnosti jde o nejhlubší pravdu: obtížnější než milovat Boha je dovolit, aby On miloval mě! Oplácet tolik lásky znamená otevřít své srdce a nechat se milovat. Dovolit, aby se k nám přiblížil, cítit ho nablízku. Dovolit, aby nám projevil svou něhu, pohladil nás. Právě v tom je obtíž: nechat se od Něho milovat. A právě o to bychom měli prosit při dnešní mši: ´Pane, chci tě milovat, vyuč mě v tomto obtížném umění, abych se – ač je to nesnadné – nechal od Tebe milovat, abych tě cítil nablízku a pociťoval tvoji něhu!´ Kéž nám Pán dá tuto milost!

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.