Papež František telefonoval účastníkům pěší pouti do Loreta

10.6.2013 

Papež František v sobotu večer telefonicky pozdravil účastníky pouti vedoucí z italské Maceraty do známé mariánské svatyně v Loretu. Osmadvacetikilometrová pěší noční pouť spojená s modlitbou růžence a náboženskými zpěvy je každoročně pořádána katolickým hnutím Comunione e liberazione. Letošního, již 35. ročníku, se účastnilo na 100 tisíc převážně mladých lidí. Pouti předcházela mše svatá, kterou na stadionu Helvia Recina v Maceratě sloužil kardinál Marc Ouellet, prefekt Kongregace pro biskupy. Ještě před jejím začátkem přibližně v 21 h papež oslovil telefonicky její účastníky, kterým mimo jiné řekl:

Celý život je poutí. Důležité je setkat se na této životní cestě s Ježíšem. Setkání s Ježíšem dává víru, protože právě On ji uděluje. Když Ježíše potkáme, překvapí nás. Boha je možné nazývat Pánem překvapení. Buďte otevření Božímu překvapení. I pro vás je událost této noci překvapením, znamením, že u Boha není nic nemožného. Jak si jinak vysvětlit, že ze tří stovek lidí, kteří začínali tuto pouť v roce 1978, vás loni bylo 90 tisíc? Vy všichni se tak můžete opřít o Ježíše, o tuto jeho podmanivost a přitažlivost. Když pocítíte únavu a bude mít pokušení zařídit se po svém, obnovte svoje přitakání a modlete se, aby každý z vás uměl rozpoznat na vlastním bolavém těle i duchu své člověčenství, které potřebuje Kristovo lidství. Jedině to může opravdu naplnit člověkovu touhu.

Řekl mimo jiné papež František účastníkům pěší pouti do mariánské svatyně v Loretu. V telefonickém rozhovoru jim také sdělil, že hlavní celebrant, kardinál Ouellet, měl právě ten den narozeniny, ke kterým mu papež poblahopřál.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.