Kardinál Tauran: V dialogu s muslimy nelze mlčet o diskrimanci křesťanů v islámských zemích

11.6.2013 

Apoštolský stolec je stále otevřen dialogu s muslimy a nemusí tuto otevřenost opětovně potvrzovat. Něco takového je však třeba očekávat od představitelů islámu – poznamenal předseda Papežské rady pro Mezináboženský dialog v rozhovoru pro francouzskou agenturu AFP. Kardinál Jean Louis Tauran tak reagoval na nedávné vyjádření diplomatického poradce univerzity Al Azhar v Káhiře, nejvyšší oficiální autority sunnitského islámu. Mahmoud Abdel Gawad v rozhovoru pro italský deník Il Messaggero totiž prohlásil, že papež František je ve světě lépe přijímaný než jeho předchůdce a že se čeká na jeho další kroky.

Byla to Káhirská univerzita, která přerušila vztahy s Vatikánem, když počátkem roku 2011 Benedikt XVI. vyzval k obraně křesťanů po útoku na kostel v Alexandrii – připomněl předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog kard. Tauran - Podnikl jsem potom mnoho pokusů o kontakt, ale marně. Problém není na naší straně. Kontakt přerušili naši muslimští přátelé. U nás jsou dveře stále otevřené.

– dodal francouzský kardinál a poukázal na to, že v mezináboženském dialogu je třeba se vyhýbat dvojznačnosti. Nelze například přecházet mlčením diskriminaci křesťanů v zemích s muslimskou většinou. Kardinál Tauran obrátil pozornost k situaci v Saúdské Arábii, kde nesmí být žádný kostel, třebaže se tamější král považuje za stoupence dialogu s jinými náboženstvími. Dalším příkladem jsou atentáty proti křesťanským komunitám v Nigérii vedené islámskou sektou Boko Haram, jejichž činy označil kardinál Tauran za „importované násilí“. Podobně se vyjádřil o dnešní situaci v Sýrii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.