Petrův nástupce ke skupině francouzských poslanců

15.6.2013 

„Princip laického státu nesmí být výrazem zášti vůči náboženským vyznáním nebo jejich vyřazení ze sociální oblasti a debat, které ji oživují,“ řekl papež František na dnešním setkání se sedmdesáti francouzskými poslanci různých politických táborů, kteří tvoří tzv. skupinu přátelství mezi Francií a Svatým stolcem. Toto setkání konané na jejich žádost, řekl v úvodu Petrův nástupce, umožňuje zdůraznit vztahy důvěry, které ve Francii panují mezi představiteli veřejného života a katolické církve na rovině národní, regionální či lokální.

Je možné se radovat z toho, že francouzská společnost znovu objevuje stanoviska, ve kterých církev mimo jiné nabízí určité pojetí člověka a jeho důstojnosti ve vztahu k obecnému dobru. Církev se tak snaží specificky přispět k zásadním otázkám, který se týkají ucelenější vize člověka i společnosti a jejich údělu. Tento přínos není zřejmý pouze v antropologické a sociální oblasti, ale také na politickém, ekonomickém a kulturní poli.

Potom se papež František věnoval specifice poslání poslanců:

Váš úkol je zajisté technický a právní a spočívá v navrhování zákonů, jejich vydávání nebo rušení. Nezbytné je však také vkládat do nich ducha, a řekl bych duši, která nebude jenom výrazem momentálních způsobů a idejí, ale dá jim nezbytnou kvalitu, která bude člověka pozvedat zušlechťovat.

Svoji promluvu ke skupině francouzských poslanců zakončil papež František vřelým povzbuzením k dalšímu plnění jejich poslání, k ustavičnému hledání dobra člověka a k prosazování bratrství v jejich krásné zemi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.