V Sýrii zavražděn katolický mnich

25.6.2013 

Jedna z extrémistických povstaleckých skupin, operujících na území Sýrie, v pondělí přepadla františkánský klášter sv. Antonína v Ghassanieh - Jisr el-Choughour. Do kláštera, který leží v údolí Oronte asi 120 km od Aleppa, se v poslední době uchýlil eremita O. Francois Murad. Právě tento řeholník byl při útoku zavražděn, potvrdil Vatikánskému rozhlasu kustód Svaté země, O. Pierbattista Pizzaballa:

Mohu potvrdit, že zemřel mnich, který nebyl františkán, avšak z bezpečnostních důvodů žil v naší klášterní komunitě. Byl to mnich poustevník, člen syrsko-katolické církve, O. Francois Murad. Bylo mu 49 let. Zabily jej povstalecké síly. Obec Ghasanieh stejně jako ostatní křesťanské vesnice leží blízko turecké hranice. Je zcela zničená a původní obyvatelé ji téměř bezezbytku opustili. Žijí tam pouze povstalci se svými rodinami. Třeba říci, že tito povstalci přišli ze zahraničí a patří k extrémistickým skupinám. Jediné, co v tuto chvíli kromě modlitby za Otce Murada a za další oběti, mohu vyslovit, je prosba: ať toto bláznovství brzy skončí a ať už se nedovážejí další zbraně do Sýrie. Znamenalo by to jen další prodlužování této absurdní občanské války.

Prefekt vatikánské Kongregace pro východní církve dnes zaslal kondolenci k úmrtí O. Murada syrsko-katolické církvi v čele s jejím patriarchou Youssifem Ignácem III. Younanem. Kard. Leonardo Sandri ujišťuje o své modlitbě za zavražděného řeholníka a za všechny další oběti války i únosů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.