Mezinárodní setkání seminaristů, noviců a novicek ze 66 zemí

1.7.2013 

Koncem tohoto týdne se bude konat v Římě „Den seminaristů, noviců a novicek a všech, kdo jsou na cestě rozlišování svého povolání“. Od 4. do 7. července se jich sejde přibližně 6 tisíc. Setkání pořádá v rámci Roku víry Papežská rada pro novou evangelizaci. Vyvrcholením bude mše svatá, kterou bude sloužit papež František v bazilice sv. Petra v 9:30. Seminaristé, novici a novicky přijedou ze 66 zemí, někteří hodně zdaleka, např. z Číny, Japonska, Vietnamu, Zimbabwe a Tanzanie, Chile a Papuy Nové Guineje. Přijedou ve jménu tisíců a tisíců dalších z celého světa, řekl arcibiskup Fisichella, předseda zmíněné papežské rady, když prezentoval dnes dopoledne v tiskovém středisku Svatého stolce program tohoto mimořádného setkání.

V tomto Roce víry nemohl chybět tak výmluvný moment. Touha ukázat radost tolika mladých lidí, kteří vnímají svoje povolání a navzdory různým životním těžkostem odvážně podstupují krok, kterým dávají všanc sami sebe a svůj život.

Povolání k takovémuto životu - řekl dále arcibiskup Fisichella – vyžaduje, aby opustili mnohé a všechno. Stát se však Kristovými učedníky je opravdový zisk, dodal:

Důvěřovat jeho slovu a věnovat svoji existenci do služeb církve a tedy bližních, je rozhodnutí, které nemálo zavazuje a vyžaduje sílu, která pramení ze setkání s Kristem.

„Důvěřuji Ti“ – jak zní téma tohoto čtyřdenního setkání, které se bude skládat z náboženských, formačních, ale také rekreačních akcí, které vyvrcholí setkáním s papežem v aule Pavla VI. v sobotu 6. července a na druhý den mší svatou, kterou bude sloužit ve vatikánské bazilice papež František. Na programu jsou dále např. formační setkání na Lateránské univerzitě a mariánské procesí z Vatikánských zahrad na náměstí sv. Petra se závěrečnou meditací kardinála Braz de Avize, prefekta Kongregace pro instituty zasvěceného života. Tyto dny jsou jakousi předzvěstí Světového setkání mladých v Rio de Janeiro.

Doufáme, že tak intenzivní dny modlitby, reflexí a přátelství, zpěvu a radosti, mohou v každém, počínaje přímými účastníky, oživit pravý smysl aktivní a plodné účasti na životě církve.

Řekl arcibiskup Rino Fisichella při prezentaci Mezinárodního setkání seminaristů, noviců a novicek v Římě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.