Papež František hovořil o vietnamském kardinálovi Van Thuanovi

6.7.2013 

Svatý otec dnes přijal na audienci postulátora, spolupracovníky a svědky beatifikační kauzy vietnamského kardinála Nguyen Van Thuana, bývalého předsedy Papežské rady Iustitia et Pax, u příležitosti zakončení diecézní fáze tohoto procesu. „Mnoho je těch, kdo mohou dosvědčit, kolik se jim dostalo dobrodiní na setkání s Božím služebníkem Františkem Xaverem Nguyen Van Thuanem v nejrůznějších chvílích jeho života“ – řekl papež František v promluvě k asi 400 členné pracovní skupině diecézní fáze beatifikačního procesu této významné postavy bývalého arcibiskupa Saigonu. Pozdější kardinál Van Thuan byl roku 1975 uvězněn komunistickým režimem na 13 let, z čehož 9 prožil v naprosté izolaci. V roce 1988 byl propuštěn a roku 1991 vyhoštěn z vlasti. Jan Pavel II. jej jmenoval roku 1998 do čela zmíněné Papežské rady. Zemřel 16. září 2002. Papež František dnes zdůraznil, že byl opravdovým „svědkem naděje“ a setkání s ním na každého vždy mocně zapůsobilo:

Zkušenost ukazuje, že jeho pověst svatosti se rozšířila právě díky svědectví mnoha lidí, kteří jej potkali a uchovávají v srdci jeho přívětivý úsměv a velkodušnost. Mnozí jej poznali také z jeho prostých a hlubokých spisů, z nichž vysvítá jeho kněžská duše, hluboce sjednocená s Tím, který jej povolal, aby se stal služebníkem Jeho milosrdenství a Jeho lásky. Mnoho lidí zanechalo písemná svědectví o milostech a znameních, připisovaných přímluvě tohoto Božího služebníka, kardinála Van Thuana. Děkujme Pánu za tohoto ctihodného bratra, syna Východu, který skončil svoji pozemskou pouť ve službách nástupce svatého Petra.

V závěru své promluvy k asi čtyř stem účastníků dnešní audience, pracujících na této beatifikační kauze, papež František svěřil „Panně Marii pokračování této kauzy, jakož i všech ostatních. Kéž nám Matka Boží v našem životě pomáhá prožívat stále více krásu a radost ze společenství s Kristem“ – končil papež František.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.